M7-es autópálya aktuális benzinkút helyzetéről

Aki az M7-es autópályán szeretne tankolni, annak érdemes figyelembe vennie, hogy több benzinkút is zárva van felújítási munkálatok miatt. A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) tájékoztatása szerint a március 20-án kezdődött országos szintre hozó felújítási munkák következtében jelenleg három benzinkút nem üzemel az M7-es autópályán a horvát határtól Budapest felé haladva.

A zárva tartó benzinkutak a következő helyszíneken találhatók:

  • Zalakomár pihenőnél (194 km) az INA (MOL),
  • Balatonlelle pihenőnél (138 km) MOL,
  • Sóstó pihenőnél (95 km) MOL.

Budapest irányába haladva a következő benzinkutak üzemelnek:

  • Keresztúri pihenőnél (167 km) SHELL,
  • Lepsényi pihenőnél (84 km) MOL.

A lepsényi pihenő után minden benzinkút hozzáférhető, azonban az MKIF információi alapján a Fehérvári SHELL kút is felújítási munkálatokat végez április 8 és 22 között, amely a cég saját beruházása.

Az MKIF hangsúlyozza, hogy a terelések ütemezésekor több szempontot is figyelembe vesznek, mint például a terelések egymáshoz viszonyított távolságát, a „lélegző szakaszok” biztosítását, a terelések hosszát, valamint a nyári időszak miatti munkavégzési korlátokat. Céljuk, hogy a legkevesebb korlátozással oldják meg a szerződésükben vállalt munkák kivitelezését.

Az utazás tervezésekor tehát érdemes figyelembe venni, hogy a zalakomári töltőállomás helyett a keresztúri benzinkúton lehet tankolni, ami 30 km pluszt jelent, míg a balatonlellei benzinkút zárása esetében ez plusz 55 km, mivel a lepsényi kút elérhető. Az MKIF a mindenkori forgalomkorlátozásokat és tereléseket időben közzéteszi saját Facebook oldalán, honlapján és az Útinformnak is megküldi.

A tavalyi évben a munkálatok főként a főpályát érintették, de idén már a csomópontokat, valamint a le- és felhajtó ágakat is új burkolattal látják el a régi, tönkrement aszfalt helyett. Az M7-esen folyó munkálatok legkésőbb május végéig tartanak, de egyes tereléseket már április végén megszüntet az MKIF.