A Magyar Honvédség katonai identitásért felelős miniszteri biztosát nevezte ki

A Magyar Honvédség új fejezetet nyit a katonai identitás megerősítésében, dr. Töll László ezredest, hadtörténészt, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokát nevezték ki a katonai identitásért felelős miniszteri biztosnak.

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy véli, hogy a Magyar Honvédség kultúraváltáson megy keresztül, amely során kiemelt szerepet kapnak a több mint ezeréves hadtörténelmünk hagyományai. Ezeket a hagyományokat szeretnék élővé tenni a hadsereg mindennapi életében.

A miniszteri biztos kinevezésével kapcsolatban a honvédelmi minisztérium közleményében hangsúlyozzák, hogy a magyar katonák ősi harcos erényei, hivatástudata, bátorsága és helytállása jelentik azokat az értékeket, amelyek a mai kor katonái számára is követendő példát nyújtanak.

Dr. Töll László feladata lesz a katonai identitás tudományos igényű rendszerbe foglalása, a hagyományok újjáélesztésének módszertanának és szemléletmódjának kidolgozása. Célja, hogy a magyar harcos szellemet a jelen és a jövő kihívásaira adaptálja, és ezzel erősítse a Magyar Honvédség önazonosságát.

A miniszteri biztos tevékenységének legfőbb célja, hogy az évszázadokon át méltán híres magyar harcos szellemet adaptálja a jelen és a jövő kihívásaira felkészülő Magyar Honvédségre, hogy nemzeti haderőnk önazonossága úgy testületként, mint az egyes honvédek esetében kizárólag ebből fakadjon.

Mindennek érdekében a miniszteri biztos legfőbb feladata a Magyar Honvédség hagyományainak megerősítéséhez szükséges átfogó és egységes koncepció kidolgozása és gyakorlati érvényre juttatásának megtervezése. Ez magában foglalja az ehhez szükséges történeti kutatások kezdeményezését, azok összehangolását, majd az eredmények szakmai véleményezését és támogatását.

A miniszteri biztos ezen kívül – a magyar katonai hagyományok figyelembevételével – közreműködik a Magyar Honvédség egyenruházatát, kitüntetési és jelképrendszerét, alakiságát, a honvédzenekarok és a katonazene szerepének növelését, az alakulatok és laktanyák névadását, a katonai ünnepségeket, valamint a honvédtiszt- és altisztképzés reformját, és a honvédelmi nevelést érintő történészi feladatokban.