Bosznia-Hercegovina fegyvereket ad el Ukrajnának

Bosznia-Hercegovina kormánya úgy döntött, hogy eladja a felesleges fegyver és lőszerkészleteit Ukrajnának, amelyek az elmúlt 14 évben jelentős költségeket okoztak a raktározásuk során.

A bosznia-hercegovinai minisztertanács keddi ülésén hozott döntést arról, hogy a feleslegessé vált fegyvereket és lőszereket Ukrajnának adják el. Szarajevó ezt az üzletet minden szempontból előnyösnek látja, hiszen a készletek fenntartása jelentős anyagi terhet jelentett az országnak az elmúlt években.

Gojko Knežević, a bosznia-hercegovinai fegyveres erők vezérkari főnöke elismerte, hogy bár nehéz pontosan meghatározni a felesleges fegyverek mennyiségét, a szállításukat Ukrajnába minél előbb megkezdik. A délszláv háború óta jelentős mennyiségű fegyver és lőszer maradt a raktárakban, amelyek mennyisége jelentősen túllépi a bosznia-hercegovinai fegyveres erők jelenlegi szükségleteit.

A 2005-ben végzett becslések szerint a fegyver- és lőszerfelesleg 31 000 tonnát tett ki, ami messze meghaladja a körülbelül 7 000 tonnás működési szükségletet.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a lőszerfelesleg jelentős biztonsági kockázatot jelent, mivel azok eredete, kora és minősége gyakran meghatározhatatlan. Az EU és az EUFOR ALTHEA közös finanszírozásával több éve folyik a lőszerfelesleg csökkentése, amelynek célja a biztonságos és védett környezet megőrzése Bosznia-Hercegovinában.

Bosznia-Hercegovinában, Doboj városában működik egy olyan vállalkozás, amely az EU támogatásával foglalkozik a fegyverek és lőszerek megsemmisítésével.

Ukrajna védelmi erői, amelyek súlyos lőszerhiányban szenvednek, nem várt segítséget kaptak az Egyesült Államoktól is, amely jelentős mennyiségű, Irántól lefoglalt fegyvert és lőszert, többek között gépfegyvereket, mesterlövészpuskákat és rakétavetőket szállított az országnak az Oroszországgal vívott háborúhoz.