Nyugdíjasként dolgozó kukás munkahelyi baleset után kirúgva

Horváth Sándor, aki hulladékrakodóként dolgozott az FKF Zrt.-nél, munkahelyi balesetet szenvedett, és a gyógyulása után kirúgták állásából, jelenleg sem állása, sem fizetése nincs.

Horváth Sándor, aki vendéglátásban töltött évek után vonult nyugdíjba, nyugdíjasként vállalt munkát kukásként, mivel a nyugdíja nem biztosított elegendő anyagi hátteret. Tavaly decemberben azonban egy baleset során megsérült: egy kukásautó hátulján állva lecsúszott és eltörte a karját. A kórházban "robbanásos törést" diagnosztizáltak, és kétszeri műtét után sem volt biztos, hogy újra rendesen tudja-e használni a karját.

A gyógyulását követően Sándor visszavitte a táppénzes papírokat a céghez, ahol tájékoztatták, hogy nyugdíjasként nem jár neki táppénz, annak ellenére, hogy munkahelyi baleset érte. Később közölték vele, hogy nem tartanak igényt a munkájára, és 2024-re csak 15 nap betegszabadság után járó pénzt fizettek ki neki. Ekkor tudta meg, hogy biztosítása sincs.

Az FKF Zrt. álláspontja szerint mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el, és volt kollégájuk munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg. A nyugdíjas munkavállalókra vonatkozó szabályok szerint kevesebb jog illeti meg őket, például nem kell megindokolni a felmondás okát, és nem jár nekik végkielégítés, valamint a kereső tevékenységet illetően társadalombiztosítás sem. Azonban betegszabadság mégis megilleti őket.