A hármas metró szerelvényein idén nyáron is trópusi meleg várható

A fővárosi önkormányzat továbbra is lehetetlennek tartja a klímaberendezés beszerelését a hármas metró szerelvényeibe, így a garancia elvesztésének kockázata miatt idén nyáron sem lesz klíma a vonalon.

Hiába tette ígéretét Karácsony Gergely főpolgármester a hármas metró klimatizálására, a Népszava szerint ez a nyáron sem valósul meg. A BKV tájékoztatása alapján a légkondicionáló berendezések beszerelésére vonatkozó közbeszerzési eljárás még mindig tárgyalási szakaszban van. A cég idei üzleti tervében sem szerepel a beruházás. A budapesti M3 metróvonalon közlekedő járművek 2016-ban kerültek felújításra, de akkor a fővárosi önkormányzat a költségek csökkentése érdekében nem kért klímaberendezést.

Karácsony Gergely korábban, még főpolgármesterjelöltként ígérte meg a szerelvények utólagos klimatizálását, azonban ez nem egyszerű feladat. Az orosz gyártó hozzájárulása nélkül, amelyet nehéz megszerezni, a garancia elveszne, ami jelentős akadályt jelent. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes megerősítette, hogy a helyzet nem változott, és idén nyárra a légkondicionáló berendezések felszerelése objektíven lehetetlen. A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy a munkát az orosz gyártó ellen indított perben követelt kötbér terhére rendelnék meg, ha megvalósulna, ami elég lenne a szerelésre, hiszen a BKV követelése immáron többszöröse a várható költségeknek.

A közbeszerzésre három ajánlat érkezett, de az egyiket érvénytelenítették. A Liberatus Hungary Kft. és a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. ajánlata versenyben maradt, szerződést azonban egyikkel sem kötöttek a főváros nehéz pénzügyi helyzetére hivatkozva. Az utólagos klimatizálás árát előzetesen 6-10 milliárdra becsülték, de az infláció, a nyersanyaghiány és a többi árfelhajtó tényező hatására, ennél most már bizonyosan több kerülne.

A 3-as metró vonalán összesen 37 orosz metrószerelvény közlekedik, mindegyik hat kocsiból áll, így a flotta 222 darabos. A Metrowagonmash eredetileg felújításra szerződött a fővárossal, de gyakorlatilag új kocsikat szállított, csapnivaló minőségben. A már Karácsony Gergely vezette új ellenzéki városvezetés utasítására elkészült jelentés 18 sorozathibát tárt fel. A BKV 2021 májusában kiírt egy feltételes közbeszerzési tendert az utólagos klimatizálásra, amelyre három ajánlat érkezett, de az egyiket érvénytelenítették.