Speedmarathon: 24 órás sebességellenőrzés a biztonságért

A magyar rendőrség részt vesz az egész Európát érintő sebességellenőrzési kampányban, amelynek keretében 2024. április 19-én 24 órás sebességellenőrzést tartanak. A lakosság is beleszólhat, hol végezzenek ellenőrzést.

Az akció célja, hogy csökkentsék a gyorshajtásból adódó balesetek számát, és ezzel Európa útjait biztonságosabbá tegyék. A rendőrség a Speedmarathont 2024. április 19-én reggel 6 órától április 20-án reggel 6 óráig tartja.

A korábbi években a résztvevő járművezetők 95 százaléka betartotta a sebességhatárokat az ellenőrzés napján. A rendőrség most is várja a lakosság javaslatait, hogy mely helyszíneken legyenek jelen a sebességmérő eszközök. A javaslatokat 2024. április 8-án délig fogadják el.

A lakossági jelzések és a helyszínek adottságai alapján a vármegyei rendőr-főkapitányságok döntenek az ellenőrzési pontokról. A gyorshajtás a halálos balesetek egyik leggyakoribb oka, ezért a rendőrség ezen a napon nem csak a sebességtúllépéseket, hanem más jogsértéseket is szankcionál.