Mráz Ágoston Sámuel: Orbán Viktor a jobboldali szavazók választása

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a jobboldali szavazók körében Orbán Viktor a preferált miniszterelnök-jelölt. Az intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a Fidesz–KDNP vezeti az előrejelzéseket, míg az ellenzék zavart mutat.

A Nézőpont Intézet április végén és május elején készített közvélemény-kutatása szerint a Fidesz–KDNP listája áll az élen 48 százalékkal, míg Magyar Péter Tisza Pártja a második 21 százalékkal. A DK a harmadik helyen áll, és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is stabilan 5 százalék felett jár, míg a Momentum esélytelennek látják az EP-mandátumra. A Mi Hazánk szubkultúrája nehezebben elérhető választókat takar, és kétséges, hogy megugorja-e az EP-választáson a küszöböt.

Mráz Ágoston Sámuel a 444-nek adott interjúban kifejtette, hogy Magyar Péter népszerűsége elsősorban az ellenzéki szavazókat érinti, mivel őket veszi el a szavazatokat. Az igazgató szerint a Tisza Párt támogatottságának képlete a 2018-as Jobbik mínusz Mi Hazánk plusz Momentum. A Tisza-jelenség a 2018-as Jobbik táborából építkezik, és a csalódott momentumosok is csatlakoznak hozzájuk, akik az elmúlt két évben képtelenek voltak előrelépni.

Az interjúban Mráz Ágoston Sámuel arról is beszélt, hogy Magyar Péter a baloldali és a volt jobbikos szavazókat célozza meg. A politikus tüntetésein részt vevő nagy tömeg és az agresszivitásról szóló hírek figyelmen kívül hagyása a szavazói elköteleződés erősségét mutatja. A Fidesz számára a Tisza Párt népszerűsége kihívást jelent, de a zavar az ellenzéki oldalon előnyt jelenthet a kormánypártnak. A nemzetközi példák alapján a hirtelen növekedésnek induló pártok ritkán maradnak sokáig egyben.

A kormány kampányának középpontjában a háború és a béke kérdése áll, amiben a Fidesz széles körű egyetértést élvez. Mráz Ágoston Sámuel szerint ez olyan téma, amiben az emberek 80-90 százaléka egyetért a Fidesszel. A Fidesz végül megtalálta az irányt, és a háború és a béke kérdését teszi a kampány központjába.

A politikai polarizáció 2022 óta élesedett, a jobb- és baloldal közötti különbség pedig abban rejlik, hogy hogyan viszonyulnak Orbán Viktorhoz. A kegyelmi botrány bizonytalanságot okozott a Fidesz szavazói körében, de az elválasztó vonal olyan éles, hogy nem várható tömeges átpártolás.

Mráz Ágoston Sámuel szerint Novák Katalin nem kényszer hatására mondott le a köztársasági elnöki posztról, hanem mert belátta, hogy hibázott, és vállalta ezért a felelősséget: lemondott, majd kivonult a nyilvánosságból. Balog Zoltán református püspök is tapasztalja, hogy mi vár arra, aki nem mond le ilyen helyzetben. Az igazgató hangsúlyozza, hogy a kutatások során a manipuláció szóba sem jöhet, és aki ezt teszi, az már nem kutató.

Magyarországon 2024. június 9-én lesznek önkormányzati és európai parlamenti választások, és a kampányidőszak hivatalosan április 20-án kezdődött. Mráz Ágoston a 444-nek elmondta, hogy a Fidesznek lesz saját jelöltje a főpolgármester-választáson, és nem a harmadik helyen fog befutni, hangsúlyozva, hogy nem érdemes alábecsülni a Fidesz-tábor erejét.

: Index, 444.hu : 444.hu : article-3 : article-4