A NER-cégek tőzsdei teljesítménye és Magyar Péter politikai hatása

Az utóbbi hónapokban a "kormányközeli" vagy NER-es társaságok gyengébb tőzsdei teljesítményt mutattak, ami felveti a kérdést, hogy vajon Magyar Péter politikai megjelenése állhat-e a jelenség mögött. A BUMIX index április elején érte el csúcsát, majd enyhe visszaesést mutatott, míg a BUX index tovább növekedett.

A privátbankár.hu elemzése szerint a hazai tőzsdei cégek közül több is köthető a hosszú ideje kormányzó párthoz és a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez (NER), ami befolyásolhatja az árfolyamaikat. A BUX és a BUMIX indexek alakulása eltérő képet mutat: míg a BUX új csúcsokat döntöget, a BUMIX április elején csúcsot ért el, majd csökkent.

Magyar Péter politikai szerepvállalása két fontos időpontban hozhatott fordulatot a tőzsdei árfolyamokban. Az április 6-i tömegtüntetés után vált világossá, hogy ő komoly kihívója lehet a kormánynak, míg február elején egy fontos interjút adott. Az Opus árfolyama február után kezdett csökkenni, míg a 4iG még emelkedett, aztán lassan csökkent.

Az ingatlancégek, mint a BIF és az Appeninn, március végén-április elején jelentős növekedést mutattak, de az Appeninn árfolyama azóta csökkent, míg a BIF-nél a plusz teljesen eltűnt. Az MBH Bank és az MBH Jelzálogbank szintén jelentős esést mutatott az év eleje óta.

A NER-cégek esése mögött állhat az a tény, hogy eddig jelentős állami megbízásokból és támogatásokból profitáltak, amelyek egy kormányváltás esetén elmaradhatnak. Emellett adósságaik is jelentősek, és a kormányváltások története alapján jogi eljárások is várhatók lehetnek a közpénzek felhasználása miatt.