A hétvége előtti időjárás jelentése

A HungaroMet előrejelzése szerint szerdán szűrt napsütésre számíthatunk, de a nap második felében beborul az ég, csapadék azonban nem várható. A hét további részében változóan felhős idő lesz többórás napsütéssel, de pénteken északkeleten eső is előfordulhat.

Szerdán a délnyugati szél élénk, helyenként erős, az északkeleti megyékben viharos széllökések is lehetnek, de késő délutántól a légmozgás mérséklődik. A fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás, főként szűrt napsütés várható, a déli, kora délutáni óráktól azonban délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. A csúcshőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

Csütörtökön változóan felhős idő lesz többórás napsütéssel, napközben csak helyenként lehet kisebb zápor. Kora estétől azonban az ország északi felén beborul az ég, és késő estétől az északi megyékben több helyen is eleredhet az eső. A nyugati szél élénk, kevés helyen erős lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 19 és 23 fok között várható.

Pénteken változóan felhős időre kell készülni, többórás napsütéssel, és helyenként előfordulhat eső, zápor, nagyobb eséllyel északkeleten. A nyugati, északnyugati szél élénk, helyenként erős lökésekkel. A minimum hőmérséklet 7 és 12, a maximum pedig 20 és 25 fok között alakul, délen lesz a melegebb.

Az idei március középhőmérséklete országos átlagban 9,5 Celsius-fok volt, ami 3,7 fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek átlagát. A hónap végi néhány napos nyárias idő körülbelül 1 fokkal emelte meg a hónap középhőmérsékletét, így a március végül 0,4 fokkal meghaladta a 2014-es márciusi értéket is, és ezzel a legenyhébb március lett 1901 óta. Március 31-én a napi középhőmérséklet országos átlaga meghaladta a 18 fokot, ami a 20. század eleje óta nem fordult elő Magyarországon. A havi középhőmérséklet az ország déli felén többfelé meghaladta a 10 fokot is, míg 5 fok alatti értékek csak a magasabb hegyeken voltak.

Az idei március Magyarország legnagyobb részén kifejezetten száraz is volt. A beérkezett adatok alapján 23,9 milliméter csapadék hullott az év harmadik hónapjában, ami 30 százalékkal kevesebb a szokásosnál, az 1991-2020 közötti évek átlaga ugyanis 34,3 milliméter volt. Az Alföldön általában 20 milliméter alatt maradt a márciusi csapadék mennyisége, de kisebb körzetekben még a 10 millimétert sem érte el. A legtöbb csapadék a nyugati határhoz közeli térségekben hullott, ahol többnyire 50-70 milliméter közötti havi csapadékösszegeket mértek. Három melegrekord is megdőlt március utolsó szombatján, köztük a 113 éves országos és a 98 éves fővárosi rekord.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.