Eperjes Károly: Halottan születtem, aztán felsírtam

Eperjes Károly, a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész, az Index kulturális rovatának műsorában beszélt életéről, színházról és hitről. A művész megosztotta gondolatait a világról, az emberi kapcsolatokról és arról, hogy milyen útmutatást adhatnak nekünk a történetek és a hit.

Eperjes Károly színművész a születésekor átélt különleges pillanatról is beszélt, amikor a köldökzsinór a nyakára tekeredett, és arról, hogy milyen hatással van ez az ember életére. A színész azt is elmondta, hogy mennyire befolyásolhatja egy ember életét az, hogy egy távoli, kis településen születik, ahol a világ végtelennek tűnik.

Eperjes Károly szerint kevesen tudnak olyan lelkesen beszélni az Istenről, a színházról és az emberi dolgokról, mint ő. A színész hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja, hogy az emberek képesek legyenek párbeszédre, még akkor is, ha eltérő nézeteket vallanak.

A művész úgy véli, hogy a Biblia és Arisztotelész Poétikája elolvasása és megértése után az ember csak egyetemesen képes gondolkodni a világ dolgairól. Eperjes Károly saját életútját is e két mű hatásának tulajdonítja, és megjegyezte, hogy korábban ő maga is a liberális élet egyik "pátyolgatott színésze" volt, hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnökhöz, aki a liberális élet egyik "pátyolgatott politikusa" volt.

Az Index olvasóit egy rendhagyó műsorra invitálják, ahol Eperjes Károly színművész lesz a vendég. A SopronFest keretében Sopronban, a Deák Étteremben rögzített beszélgetés során a művész számos olyan témáról beszélt, amelyekről korábban nem nyilatkozott nyilvánosan. A beszélgetés során szó esett többek között arról, hogy mi jelent számára Hegykő és Sopron, miért hagyta ott a Nemzeti Színházat, és milyen színházat épít most a Magyar Színházban.

Az arútluK podcast és vodcast formájában is elérhető, és azok számára, akik szeretnének naprakészek maradni a műsorokkal kapcsolatban, feliratkozási lehetőség is biztosított az Index felületein. Az arútluK műsorának létrejöttét a SopronFest támogatta.