Az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodája idén is megrendezi a LUX-filmnapokat. A díjra jelölt öt alkotás közül négyet láthatnak az érdeklődők, az Európa sokszínűségét és értékeit közvetítő játékfilmeket online vetítik március 21. és 24. között, eredeti nyelven, magyar felirattal.Estibaliz Urresola Solaguren A méhek húszezer fajtája, Aki Kaurismäki Hulló levelek, Nicolas Philibert  Az Adamanton és Ilker Çatak  A tanári szoba című filmjének vetítésére ide kattintva lehet jegyeket nyerni március 19-ig egy rövid kvízjáték kitöltésével.

A tanári szobáról már korábban is írtunk, de a többi is igazán szívhez szóló mű. A méhek húszezer fajtájának főhőse egy nyolcéves gyerek, aki nem igazán érti, ahogyan a felnőttek hozzá viszonyulnak. Egyik nyáron, amelyet a nagynénjénél a méhkaptárak között tölt, az ő és édesanyja élete örökre megváltozik.

A Hulló levelek két magányos ember (Alma Pöysti és Jussi Vatanen) történetét meséli el, akik a helsinki éjszakában botlanak egymásba, miközben a nagy Őt keresik. A nemes cél felé vezető útjukat azonban olyan nehézségek szegélyezik, mint a férfi alkoholizmusa és ennek köszönhetően a nő telefonszámok elvesztése, és minthogy még egymás nevét sem tudják, nem könnyű újra összefutniuk. Tény, hogy az élet hajlamos akadályokat gördíteni a boldogságukat keresők útjába. A kedves tragikomédia Aki Kaurismäki munkásosztállyal foglalkozó trilógiájának (Árnyak a paradicsomban, Ariel, A gyufagyári lány) eleddig elveszettnek hitt negyedik része.

Az Adamant egy egyedülálló napközi otthon, amely a Szajna vízén lebeg Párizs szívében. Mentális zavarral küzdő felnőtteket ápolnak itt, kapaszkodót nyújtva nekik az itt és mostban, hogy javítsanak állapotukon és hangulatukon. Az ápolószemélyzet minden erejével azon van, hogy hozzájuk ne szivárogjon be a pszichiátria másutt tapasztalható hanyatlása és elembertelenedése. A film kockáin keresztül betekinthetünk azoknak a betegeknek és gondozóknak a hétköznapjaiba, akik nap mint nap új élettel töltik meg az úszó létesítményt.

A filmnézés után a nézők egészen április 14-ig értékelhetik az alkotásokat 1-től 5-ig a LUX közönségdíj oldalán. A szavazásnak nemcsak azért van jelentősége, mert az európai parlamenti képviselők szavazatai mellett a közönség által leadott voksok döntenek arról, melyik alkotás lesz a győztes, hanem azért is, mert a szavazók közül tíz szerencsés nyertes részt vehet a díjátadó ceremónián április 16-án Brüsszelben, ahol a filmek alkotóival is találkozhat. A közönség tehát nemcsak a részvétellel, hanem egy szavazat leadásával is szerepet játszhat az európai kulturális tér alakításában.

Fotó: Vetigo Média