A Tanítanék Mozgalom 2016-ban indult el a közoktatás válságáról szóló nyílt levél eredményeként, amelyet a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete publikált. Azóta számos tömegrendezvényt szerveztek, mint például az „esernyős” tüntetésként elhíresült oktatási demonstrációt. 2022 tavaszán felkarolták, dokumentálták és koordinálták a pedagógusok sztrájkjogának ellehetetlenítése miatt indult polgári engedetlenségi mozgalmat, amelyen

400 iskola és 8000 tanár vett részt.

Az ő támogatásukra találta ki a Mozinet, hogy három tanári témájú filmből egyfajta minifesztivált csinálnak, és a befolyó jegybevételt teljes egészében a Tanítanék Mozgalomnak ajánlják fel. 

2023. október 26. és 28. között a budapesti Corvin Moziban rendezik meg a Tanítanék Filmnapokat, amelyeken premier előtt láthat a hazai közönség két fesztiváldíjas külföldi és egy magyar filmet: a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert A tanári szoba Németország Oscar-nevezettje, az Elszáradt füvekről Törökország Oscar-nevezettje, Moldovai Katalin rendezése, az Elfogy a levegő pedig a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált.

Mindhárom alkotás a tanárok nem túl rózsás helyzetét járja körül, és jól látszik belőlük, hogy határokon innen és túl is megvannak a maguk problémái. A magyar film főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő azonban váratlanul feljelenti a két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti homoszexuális kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, aminek a következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi. Az Elfogy a levegő hamarosan a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez.

A tanári szoba hősnője, az elhivatott, fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában. A tanárok és a diákok multikulturális közegében viszonylagos nyugalom van, amíg az egyik gyereket meg nem gyanúsítják lopással. A tanárnő hisz a fiú ártatlanságában, és nem ért egyet kollégái nyomozási módszereivel, ezért saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete olyan eseménysorozatot indít el, amely az egész iskola életét felbolygatja. Az elveihez hű Carla sokkal nagyobb terhet vállal, mint azt elsőre sejtené: az egymással szemben álló tanulók, feldühödött szülők és tanárok konfliktusában akár az állását is elveszítheti. Ilker Çatak munkája a Német Filmdíjon a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől.

Az Elszáradt füvekről Törökország kurdok lakta részén játszódik, ahol a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) egy isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket. A filmet jegyző Nuri Bilge Ceylan igazi rendezőóriás, Törökországban a kényes kérdés ellenére vagy talán éppen azért hatalmas sikert aratott legújabb munkájával, amely a legjobb külföldi film kategóriájában képviseli hazáját az Oscar-díjért folyó versengésben. 

Jó lenne, ha már mi is itt tartanánk, hogy a tanárok ügye egy egész országot megmozgat. A most meghirdetett jótékonysági akció mindenesetre egy lépés ebbe az irányba.

Fotó: Mozinet