Volodimir Zelenszkij elnök a Le Monde-nak adott interjújában elmondta, hogy az európai vezetők 90 százaléka Ukrajna oldalán áll, bár a társadalmakon belül eltérőek a vélemények. Úgy vélekedett, hogy Oroszország teljes körű támadása előtt Európa nagyon ambivalens volt, de az invázió egyesítette Ukrajna körül. „Ennek a támogatásnak köszönhetően Ukrajna képes volt megállítani Oroszországot” – mondta az elnök a Unain szemléje szerint.

Zelenszkij ugyanakkor azt mondta, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor néha „nagyon veszélyes játékot játszik”.

Ez elsősorban magára Magyarországra nézve veszélyes. Ez az ország tudja, mi az invázió, tudja, milyen következményei vannak egy fasiszta rezsimnek, és meglep, hogy Budapest üzenetei radikálisak Ukrajna felé. Trumpnál a játszadozás nem fog működni. Ő egy független vezető. Senki sem szereti, ha gyenge barátai vannak

– tette hozzá.

Az ukrán elnök úgy véli, hogy a háború kezdete óta Európa sok hibát követett el az Ukrajna elleni orosz agresszió kezelésében. Például mindenki megpróbált „kezet fogni Putyinnal”, hogy demonstrálja, hogy megbékíthető. „Mindez rosszul sült el. Nem volt elég erős álláspont a Krím megszállása és a donbászi háború után” – vélekedett.

A világnak helyre kellett volna tennie Putyint. Aztán az agresszió után mindenki Amerikára nézett: »Vajon szankciókat fognak bevezetni?« Európának és az Egyesült Államoknak vezető szerepet kellett volna vállalnia, és kemény szankciókat kellett volna bevezetnie. Végül a fegyverszállítások lassulása miatt fennáll a harmadik hiba veszélye: a világ figyelmét Ukrajnáról megpróbálják elterelni

– figyelmeztet.

Az interjúban Zelenszkij elmondta azt is, hogy az ukrajnai fronton most jobb a helyzet, mint az utóbbi három hónapban. „Ezt a friss információt adhatom önöknek: a helyzet sokat javult az utóbbi három hónaphoz képest” – fogalmazott.

Elismerte, hogy a hadsereg nehézségekkel küzdött a tüzérségi lőszerek hiánya, a légiblokád, az orosz nagy hatótávolságú fegyverek, valamint a nagyon sűrű dróncsapások miatt, de azt mondta: sikerült az orosz előretörést megállítani, nagy veszteségeket okozva a támadónak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez akár egy héten belül is megváltozhat, ha az ukrán hadsereg nem kap elegendő támogatást. Mint mondta, országa több mint ezer kilométer védelmi vonalat épít ki az orosz erők megfékezésére.

Nehéz ma túl pozitívnak lenni, amíg a háború folyik, csak akkor lehetünk pozitívak, ha véget vetünk ennek a háborúnak, és igazságos béke lesz, és győzünk. De ha ma reálisak akarunk lenni, Oroszország előrenyomulása megállt

– fogalmazott.

Emmanuel Macron francia elnöknek a nyugati csapatok Ukrajnába küldésével kapcsolatos felvetésére reagálva azt mondta:

amíg Ukrajna tartja magát, addig a francia hadsereg francia földön maradhat.

Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka