A 14. Frankofón Filmnapok 24 alkotást hoz eredeti nyelven, magyar felirattal. A gazdag kínálatból néhány darabot mindenképp érdemes kiemelni.

Február 28-án a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a hat César-díjra jelölt A három testőr: Milady nyitja a fesztivált. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásában olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil.

A programban szerepel a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon debütált Mutánsok című fantasztikus film Romain Durisszel a főszerepben, melyet nemrégiben tizenkét César-díjra jelöltek.

Szintén Cannes-ban a versenyprogramban volt a világpremiere a César-díjra jelölt Sav című francia katasztrófafilmnek. Két César-jelölést kapott a Yannick című abszurd bűnügyi vígjáték. Szintén kapott jelölést a Bernadette – A főnökasszony, mely sok humorral bizonyítja, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Jacques Chirac köztársasági elnök feleségét a csodálatos Catherine Deneuve alakítja.

Az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott és immár Oscar-jelölt Robotálmok vicces, ugyanakkor szívhez szóló családi film egy kutya és egy robot különös barátságáról. Végül a filmnapok egyik legütősebb darabja a tavaly Cannes-ban négy díjat és azóta Oscar- és César-jelölést is kapott Négy nővér című tunéziai–francia dokumentumfilm. Nehéz történet ez a reményről, lázadásról, hagyományról, erőszakról, testvéri szeretetről és magáról a tunéziai társadalomról.

A közönség találkozhat a Cannes-ban debütált Salem, valamint a Liv S. szerelmei rendezőjével, a 9 César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című társadalmi dráma kapcsán pedig beszélgetés lesz a helyreállító igazságszolgáltatás rendszeréről, amely szakértők közreműködésével igyekszik párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat. A vetítést követő kerekasztalon jelen lesz Benjamin Sayous, a helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó francia intézet igazgatója, Fellegi Borbála, a Foresee Research Group ügyvezető igazgatója és A. Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója, akik számba veszik a két országban e területen tett intézkedéseit és megvizsgálják a börtönön kívüli büntetések lehetőségét. A beszélgetés moderátora Kádár András jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A Frankofón Filmnapokat február 28. és március 10. között tartják Budapesten, de március 1. és 31. között 16 vidéki városban is bemutatnak egy szűkebb válogatást a programból.

Fotó: Francia Intézet (Jeleneg a Négy nővér című filmből)