500 forint alatti fagylaltgombócra már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint tavaly némi visszaesés volt tapasztalható, az emberek kevesebbet költöttek, de a tavaszi jó időben a cukrászdák és fagylaltozók nagy forgalmat bonyolítottak le. Az időjárás romlása ellenére idén nagyobb forgalomra számítanak, bár a gazdálkodási problémák, mint például a magas energiaárak, továbbra is fennállnak.

A rezsidíjak még mindig magasak

A cukrászdák többsége változó, tőzsdei árakon alapuló szerződésekre váltott, de vannak, akik nem tudnak megszabadulni a rossz szerződéseiktől. Néhányan még a több milliós kötbért is hajlandóak lennének kifizetni, de a szolgáltatók nem engedik felbontani a szerződéseket. Ezek a vállalkozások a tőzsdei ár négy-ötszörösét fizetik, ami ellehetetleníti őket. A cukrászdáknál most már nem a villamosenergia vagy a földgáz ára a legnagyobb probléma, hanem a megemelkedett víz- és csatornadíjak, amelyek az átfolyási átmérőtől függően drasztikusan növekedhetnek.

Egekben a kakaó ára

A kakaó világpiaci ára rekordmagasságokat ért el, és tovább emelkedik. Elefántcsontparton és Ghánában a termelés visszaesett, ami a csokoládé árának további emelkedését eredményezheti az év második felében, akár 50-60%-os növekedéssel.

Új trendek a kínálatban
Az elmúlt évtizedben jelentős fejlődés történt a mentes fagylaltok és sütemények terén a magyar cukrászatban. A cukrászdák kínálatának jelentős részét képezik a mentes termékek, és a fagylaltok között is megjelentek a laktóz-, cukor- és gluténmentes változatok. A költségnövekedések ellenére a cukrászok nem emelnek drasztikusan árat, sokan a tavalyi áron indították az idei szezont. Azok, akik árat emelnek, általában 10% körüli emeléssel számolnak. Az átlagos fagylaltár 5-600 forint között mozog, és idén forgalomnövekedést várnak. A sütemények árai jelenleg 1000-1500 forint között ingadoznak, és a nyári szezonban a cukrászdák továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek, a meglévő dolgozókat pedig versenyképes fizetéssel próbálják megtartani.

Erdélyi Balázs hozzátette, hogy bízik abban, hogy egyre többen fogják a minőségi fagylaltokat választani a nyári melegben a sokkal silányabb beltartalmi értékekkel rendelkező ipari jégkrémek helyett.