Az Oscar-díj előszobájának is tekinthető BAFTA-díjátadón a legtöbb díjat, szám szerint hetet az Oppenheimer söpörte be: elvitte a legjobb férfi főszereplőnek, legjobb férfi mellékszereplőnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó díjat is. Az atombomba atyjának tekinthető Robert J. Oppenheimert alakító Cillian Murphyt élete első BAFTA-jával ismerték el. A legjobb rendezőként kihirdetett Christopher Nolannek is ez volt az első BAFTA-díja, annak ellenére, hogy korábban olyan filmeket tett le az asztalra, mint a Dunkerque vagy az Eredet. Robert Downey Jr. második BAFTA-szobrát kapta meg, az elsőt 31 évvel korábban szerezte a Chaplin című film címszerepéért. Ez rekordnak számít, ezelőtt még senki nem nyert több BAFTA-t úgy, hogy az elismerések között ennyi idő telt volna el. Downey Jr. alakította Oppenheimer ellenfelét, Lewis Strausst.

A második legsikeresebb film a részben Magyarországon forgatott Szegény párák lett öt szoborral. Az Alasdair Gray skót író regénye nyomán született új Frankenstein-feldolgozás főszerepét alakító Emma Stone a legjobb színésznő elismerését vehette át a Royal Festival Hallban. A Londonban élő, görög származású Jórgosz Lántimosz filmje emellett a jelmeztervezés, smink és haj, látványeffektus és látványtervezés mezőnyben is győzött. Az utóbbi kategóriában Mihalek Zsuzsa berendezőként nyerte el a díjat két brit produkciós tervező, Shona Heath és James Price társaságában.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára három szoborral állhatott az Érdekvédelmi terület. A Martin Amis angol író regényén alapuló holocaust-filmben Auschwitz parancsnoka, Rudolf Höss (Christian Friedel) és felesége, Hedwig (Sandra Hüller) a haláltábor közvetlen szomszédságában álló házukban és kerjüktben igyekeznek áloméletet teremteni a családjuknak, egy állandóan berregtetett motorral nyomva el a lágerból kihallatszó halálsikolyok hangját. Jonathan Glazer filmje Cannes-ban mutatkozott be, ahol egyből elnyerte a fesztivál Nagydíját. 

A brit filmes díjak kiosztása után az Oscar-gála lesz a következő nagy filmes díjátadó. Három hét múlva vonulhatnak fel az alkotók a Los Angeles-i vörös szőnyegen, és általában a BAFTA-eredményekhez hasonló sorrendre lehet számítani.

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain