A kormány a váltás költségeit tekintve ingyenes időszakot hozott létre a lakásbiztosítások megújítása érdekében. Most a Nemzetgazdasági Minisztérium azt tanácsolja: mindenki vizsgálja felül a lakásbiztosítási szerződéseit.
Idén márciusban a kormány a váltás költségeit tekintve ingyenes időszakot hozott létre a lakásbiztosítások megújítása érdekében, amelyről a biztosítók február 15-ig tájékoztatták ügyfeleiket.

A piaci folyamatok már most azt mutatják, hogy a verseny jelentősen élénkült a lakásbiztosítások terén, így a családok jelentős kedvezményeket érhetnek el, ezzel is hozzájárulva a vagyoni biztonság megerősítéséhez

– a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint.

Így a már meglévő biztosítás évfordulójától függetlenül márciusban is lehetőség nyílik a lakásbiztosítások felmondására és újrakötésére.

A gazdasági tárca szerint a piaci folyamatok alapján megállapítható: a kormány döntése már februárban éreztette kedvező hatását, hiszen a március elején induló lakásbiztosítási kampány előtt intenzív verseny indult el az ügyfelek érdekében.

Ennek eredményeképpen a piaci szereplők már jelenleg is jelentős kedvezményekkel kínálják lakásbiztosítási termékeiket, akár a kibővített szolgáltatásokon, akár az olcsóbb díjakon keresztül.

A Nemzetgazdasági Minisztérium várakozása szerint a kampány során újrakötött szerződések által a lakásbiztosítási szolgáltatások egyszerre bővülhetnek és válhatnak korszerűbbé, így ár-érték arányuk is lényeges mértékben javulhat.

Végezetül a közleményükben azt is kiemelik:

a minisztérium arra buzdítja a családokat, hogy lakásbiztosítási szerződéseiket vizsgálják felül és éljenek a márciusi extra lehetőséggel, amelyen keresztül még eredményesebben védhetik meg otthonaikat a nem várt kockázatokkal szemben.

Frissíteni kell a biztosítást, vagy nagyot bukhatunk

A KSH adataiból leszűrhetjük, hogy vágtató áremelkedés jellemzi a magyar ingatlanpiacot, ami miatt a lakások értéke nagyot ugrott az elmúlt években, azonban

a megkérdezettek 24 százaléka – csaknem egynegyede – jelezte, hogy szerinte jelenleg alacsonyabb értékre van biztosítva az otthona, mint amit az ingatlan újjáépítési értéke indokolna

– derült ki a Groupama Biztosító és az OTP Bank megbízásából készült lakásbiztosítási kutatásból.

A válaszadók 41 százaléka mondta, hogy véleménye szerint körülbelül megfelelő értékre biztosította az otthonát, és csupán 7 százalék válaszolta, hogy biztosan fedezné a biztosítása a károkat, sőt még magasabb értékre is van biztosítva. A megkérdezettek 28 százaléka meg sem tudta mondani, hogy megfelelő értékű a biztosítása vagy sem.

Az infláció mellett egy lakásfelújítás, bármilyen ingóság vásárlása növeli az ingatlan értékét, ilyenkor érdemes módosítani a lakásbiztosítást

– jelezte Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

Az Index cikke szerint a szakértő hozzátette, hogy amennyiben felújítás történik a házon, azt a biztosítónak érdemes jelezni, ezt év közben is be lehet jelenteni. Az alulbiztosítottságot sokszor az okozza, hogy régen kötötték ezeket a szerződéseket.

Az évek óta egy helyen „parkoló” lakásbiztosítások díjai mára emiatt oly mértékben megemelkedtek, hogy ha újrakötnék ezeket a szerződéseket, akkor már ma is tízezreket spórolhatnának. A megkérdezettek percepcióján alapuló lakásbiztosítási kutatás szerint jelenleg alacsony mértékű az ügyfélaktivitás a lakásbiztosítási piacon.

• 65 százaléka a szerződéseknek több mint 3 éve kötődött,
• 30 százaléka az ügyfeleknek 5 évnél ritkábban néz rá a biztosítására,
• 48 százalék gondolja azt, hogy otthona megfelelő értékre van biztosítva.