Őzveszély az utakon: Évente ezernél több, komoly kárral járó vadgázolás történik

A Jászság és a Nagykunság útjain évente körülbelül 200 őzet gázolnak el, különösen májusban, az állatok párzási időszakában.

Kasuba András, az Országos Vadászkamara Jász-Nagykun Szolnok vármegyei Területi Szervezetének titkára a Blikknek adott tanácsokat a vadgázolások elkerülésére és arra, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj. Egy jogszabályváltozás következtében már nem kötelező a vadásztársaságoknak a vadkárbiztosítás megkötése, így az autósoknak érdemes saját maguk is gondoskodniuk a megfelelő biztosításról.

A kötelező felelősségbiztosítás mellé néhány ezer forintért évente köthető vadkárbiztosítás is, amely védelmet nyújthat a jármű tulajdonosának, hiszen egy nagyvad, mint az őz, komoly károkat okozhat az autóban. Nem minden esetben a sofőr a felelős a balesetért. Ha például a baleset közelében kihelyezett vadetető vagy itató csalta az állatot az úthoz, vagy vadászat során terelték a prédát az út felé, akkor a területen vadászati joggal rendelkező természetes vagy jogi személy felelős a kárért.

A vadgázolások többsége gyorshajtással együtt járó közlekedési szabálysértésekkel áll kapcsolatban, ezért a rendőrség is rendszeresen figyelmezteti a sofőröket, hogy a szabályok betartásával és előrelátó vezetéssel csökkenthető a balesetek kockázata.

Az állatok genetikailag kódolt vonulási útvonalai miatt mindig is jöttek az utakra, de az elmúlt 25 évben a járműforgalom megkétszereződése és az útépítések miatt nőtt a gázolások száma. Vannak azonban hatékony védekezési módszerek, például a piaci termékek között található, nem a legolcsóbb vadriasztó készülékek, amelyek az autóra felszerelve figyelmeztetik a vadat a veszélyre. Egy 50 kilós őzbak gazdasági totálkárt okozhat egy középkategóriás járműben, ezért érdemes ilyen eszközbe befektetni.