John Travolta utolsóként látta meg a napvilágot egy hatgyermekes családban a New Jersey állambeli Englewoodban. Apja olasz származású garázstulajdonos és félprofi labdarúgó, anyja ír származású úszóbajnok és rádiós színésznő volt. Ezek után nem csoda, hogy a hat gyerekből öt a showbiznisz világában akarta megcsinálni szerencséjét, de a legtöbbre közülük John vitte.

Már hatévesen táncórákat vett Gene Kelly testvérétől, tizenkét éves korában csatlakozott szülővárosának színész stúdiójához, tizenhat évesen otthagyta az iskolát és New Yorkba költözött főállású színésznek. Reklámokban, sorozatokban szerepelt, és szereplőválogatáson vett részt. A legenda szerint 17 évesen jelentkezett a Jézus Krisztus szupersztár filmváltozatának főszerepére is, és bár a munkát Ted Neeley kapta meg, Robert Stigwood felírta nevét a jegyzettömbjébe.

A közönség 1975-ben a Welcome Back, Kotter című sitcomban szerette meg a vágott állú, sármos fiatalembert, aki a sikert meglovagolva rövid időn belül két albumot is kiadott. Filmes karrierjét egy nyúlfarknyi szerep indította el Brian de Palma Carrie című alkotásában. A szakmai sikereket azonban magánéleti bánatok szegélyezték: elvesztette édesanyját, majd beleszeretett egy nála 18 évvel idősebb színésznőbe, aki édesanyját játszotta egy filmben, de egy évvel később betegen, a karjai között halt meg.



Stigwood nem feledkezett meg róla, 1976-ban három filmre szóló szerződést ajánlott neki. Elsőként a Broadway-en sikerrel futó Pomádé (Grease) című musical filmváltozatának főszerepét szánta neki, de a forgatást jogi okokból csak 1978-ban kezdhették el, így közben elkészíthették a Szombat esti lázat. A New York-i diszkóklubok világában játszódó, egy egész nemzedék életérzését megragadó film és a Bee Gees által jegyzett zenéje kirobbanó sikert aratott, a fehér öltönyében varázslatosan táncoló Travoltát Oscar-díjra jelölték. Ezt a receptet követte a Grease is, amelyben a szőke Olivia Newton-John volt a partnere. A rock and roll hőskora előtt tisztelgő film minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje lett. A két sztár három évtizeddel később, 2012-ben közös karácsonyi albumot készített, a bevételt a Travolta elhunyt fiának nevét viselő alapítványnak és Olivia Newton-John melbourne-i rákközpontjának ajánlották fel.



A színésznek meg kellett tapasztalnia a szerencse forgandóságát, néhány rossz szerep elfogadása, ugyanakkor több kasszasikerré vált ajánlat elutasítása miatt a csúcsról a mélybe jutott. Közvetve neki köszönheti karrierjét Richard Gere: a Travolta által visszadobott Mennyei napok, Amerikai dzsigoló és a Tiszt és úriember főszerepét mind ő játszotta el hatalmas sikert aratva. Travolta nem vállalta az Apollo-13 és a Forrest Gump főszerepét sem, ezeket Tom Hanks formálta meg helyette. 1981-ben még feltűnt a Halál a hídon című krimiben, de miután a Szombat esti láz folytatásának szánt Életben maradni című filmben már lélektelenül ismételgette a táncolj-a-sikerért formulát, Hollywoodban leírták.



Ezt követően csupa érdektelen tévé- és mozifilmben szerepelt, a süllyesztőből csak az 1991-es Nicsak, ki beszél? című vígjáték és folytatása révén bukkant elő. 1994-ben aztán a szórakoztatóipar történetének talán legragyogóbb és legváratlanabb visszatérését produkálta Quentin Tarantino Ponyvaregény című kultuszfilmjében. Tarantino eredetileg Michael Madsenre írta a szerepet, de ő nem ért rá, ezután döntött Travolta mellett. A túlsúlyos színésznek volt annyi önkritikája, hogy egy táncjelenetben egykori önmagából űzzön gúnyt. Alakításáért ismét Oscar-díjra jelölték, nevét egy újabb nemzedék ismerte meg, s nem utolsó sorban gázsija is csillagászati magasságba kúszott vissza, a következő évben pedig a Szóljatok a köpcösnek! című vígjátékért megkapta a Golden Globe-díjat.



Ezután a legkülönbözőbb műfajokban remekelt, mint például az akciófilm Ál/Arc és A megtorló, a thriller Kardhal és A tábornok lánya, vagy a Hajlakk című romantikus zenés komédia. 2012-ben Salma Hayek oldalán szerepelt Oliver Stone Vadállatok című akciófilmjében, majd Robert de Niro partnere volt a Gyilkos szezonban, ezt követte A hamisító Christopher Plummerrel, míg Az erőszak völgye című westernben Ethan Hawke mellett tűnt fel.



Travolta anyja halála után lett a szcientológia híve, 2000-ben saját pénzéből és főszereplésével forgatta le az egyházat alapító L. Ron Hubbard regényéből a Háború a Földön című sci-fit, amely hét Arany Málna-díjat gyűjtött be a legrosszabb filmek "versenyében". 1991-ben kétszer is feleségül vette kolléganőjét, Kelly Prestont, akitől két kisfia és egy kislánya született. Az ismétlésre azért volt szükség, mert az első szertartást egy szcientológus pap végezte, és jogilag nem ismerték el érvényesnek. A tragédiák továbbra sem kerülték el: 2009-ben idősebb fiát vesztette el, 2020-ban felesége halt meg mellrákban.

Ő maga viszont a szerencse fia: 2007-ben éjszaka, jeges kifutópályán sikerült épségben landolnia saját repülőgépével, amelynek elektronikája teljesen felmondta a szolgálatot. Merthogy a repülés nagy szerelmese, még Boeing óriásgépekre érvényes pilótaengedélye is van, hangárjában pedig négy repcsi áll, köztük egy Boeing 707-es sugárhajtású.

Fotó: Jelenet az Ál/Arc című filmből (Forrás: InterCom)