„Nincs farsang közösségek nélkül, és nincs farsang Zalaegerszegen a Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesülete nélkül” - fogalmazott elöljáróban Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a közel negyed évszázados múlttal rendelkező húshagyókeddi jelmezes felvonulást beharangozó sajtótájékoztatón. A programot idén is jótékonysági fánkvásárral indítják útnak.

A nagyszabású, télűző, tavaszváró rendezvény, melyet a Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesülete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen szervez, három év kihagyás után tavaly várta újra a kikapcsolódásra vágyókat.

Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évben nagyon jó hangulatú, tömegeket megmozgató mulatság kerekedett. Ezren öltöttek jelmezt és a forgatagra több ezer néző volt kíváncsi, idézte fel Balaicz Zoltán polgármester. Hozzátette, az óriási érdeklődés a szervezők számára is lelkesítő volt, új lendületet adott az idei program megszervezéséhez, mely szintén emlékezetesnek ígérkezik.

Ruisz Cecília, a Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesületének elnöke emlékeztetett, azt, hogy a zalai vármegyeszékhelyen mindig húshagyókedden tartsák a farsangi mulatságot, elődje, Iványi Ildikó határozta meg, és e dátumhoz azóta is ragaszkodnak a szervezők, immár 24. éve.

A jelmezes felvonulás időközben jótékonysági fánkvásárral egészült ki.

A sajtótájékoztató időpontjáig máris 7 csapat jelentkezett, köztük nyugdíjas klub, iskolai, közétkeztetési csapat és pékség, jóvoltukból az érdeklődők tehát biztosan nem maradnak ízletes ínyencség nélkül. A fánkok árusítása február 13-án 15:30-kor kezdődik, és az előző évekhez hasonlóan az Art mozi oldalsó folyosóján juthat hozzá bárki az ínyencséghez.

A jelentkezési határidő lezárta előtt közel 20 csapat, mintegy 700 jelentkező már jelezte, hogy maskarát ölt és felvonul a belvárosban, de egyéni jelmezesek is csatlakoznak majd a felvonulókhoz.

A szervezők 16:30-tól várják a vállalkozó kedvűeket a mozi környékére, a Kossuth utca két oldalára, az egybegyűlt maskarások aztán 17 órakor indulnak el. A jelmezesek a mozitól a Kossuth utcai gyógyszertárig vonulnak, ott visszafordulnak, és a Dísz térre térnek vissza, ahol a jelmezverseny eredményhirdetését is tartják. Ennek időpontja 18 óra utánra tehető. Rossz idő esetén a mozi nagytermében tartják meg a jelmezversenyt. Több kategóriában adnak ki díjakat, idén gyümölcsutalvánnyal gazdagodnak a díjazottak.

Balaicz Zoltán elmondta, ahogy az elmúlt években, úgy idén is a rendezvény sikeréért legtöbbet dolgozó szervező egyesület lesz a jótékonysági vásár kedvezményezettje.

Remélhetőleg az időjárás is kegyeibe fogadja majd az érdeklődőket, és így újabb sikeres, kellemes programmal igyekezhet mindenki a tavasz elé, hogy aztán újabb és újabb rendezvényeken erősíthessék az egymáshoz és Zalaegerszeghez való kötődést.