A város hosszú évek óta kiemelt feladatának tekinti az „idősbarát” politika megvalósítását, nagy hangsúlyt fektetnek a szépkorúakkal való együttműködésre, mondta elöljáróban Balaicz Zoltán polgármester, a Városi Idősügyi Tanács elnöke, aki 2018-ban Idősbarát Polgármester-díjban is részesült. Hozzátette, ügyelnek az idős emberek életkörülményeire, igyekeznek programot kínálni ahhoz, hogy megőrizhessék aktivitásukat, szükség esetén pedig támogatják, segítik őket. Ezért is alakult az „idősek napja” „idősek hónapja” rendezvénysorozattá. 

Fontosnak tartják az élethosszig tartó tanulás jelentőségét, a nyugdíjas évek aktív és tudatos megélését. Ezt, vagyis a szellemi frissesség, a vitalitás megőrzését szolgálja a Szenior Akadémia-program is, melynek köszönhetően a szépkorúak újra iskolapadba ülhetnek, tanulhatnak. Igény szerencsére van a kurzusra, két év kihagyás után idén 200-nál is több hallgatóval indulhatott újra a program ismeretterjesztő előadásokkal, klubfoglalkozásokkal.  

Mindemellett egész hónapban, 2023-ban szeptember 21. és október 26., között kínálnak a városban elmét és testet is megmozgató vetélkedőket, számos, színes és tartalmas összejövetelt, sport és művészeti rendezvényt az érintettek számára. Ez egyúttal köszönet is azért a sok szépért és jóért, amit városért tettek, tesznek. A szépkorúak nem terhet jelentenek a társadalom számára, hanem lehetőséget. Lehetőséget arra, hogy átadják tapasztalataikat az utánuk jövő generáció számára, így könnyítve boldogulásukat, sikerüket a mindennapokban, összegzett a városvezető. A záró találkozón, október 26-án Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekest, érdemes és kiváló művészt láthatják, hallhatják majd az idősek hónapja idején szervezett vetélkedők eredményhirdetését követően. 

Nem csak beszélnek tehát róla, valóban tesznek is az idősekért. Ennek jegyében újult meg 2020-ban a város idősügyi koncepciója, mely sok más mellett a generációk közötti párbeszéd erősítését, az idősek életminőségének javítását, a közösségi élet előmozdítását célozza. Azt, hogy jó úton járnak, elismerések sora mutatja. A város először 2007-ben nyerte el a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata megtisztelő címet. 2010-ben idősügyi albizottságot hozott létre az önkormányzat, és 2012-től működik a város idősügyi tanácsa, mely szerves része a közéletnek. 2013 őszén Zalaegerszeg elnyerte az Idősbarát Önkormányzat Díjat. Ezt az idősügyi tevékenység területén a kötelező jogszabályi feladatokat meghaladóan végzett kimagasló tevékenységéért adományozták a városnak. 

A legfontosabb, hogy ne csak egy napon, ne csak egy hónapon át, hanem egész évben folyamatosan odafigyeljünk a szépkorúakra, mondta zárásképpen Balaicz Zoltán.

Fotó: zalaegerszeg.hu