A kellemes, napsütéses ősz nem figyelmeztetett bennünket a közelgő ünnepre, ám az idő kérlelhetetlenül múlik. Hamarosan meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. Advent a keresztény világ egyik különösen fontos ünnepe: az emelkedettség, az örömteli várakozás, az elcsendesedés, az önmagunkra és másokra való odafigyelés időszaka. Az Egerszegi Advent rendezvénye is ezt szolgálja.

A közös készülődés, az együttes ünnepvárás fontos a Zalaegerszegen élők számára, hozzátartozik a karácsonyt megelőző hetekhez - fogalmazott a város polgármestere, Balaicz Zoltán.

Ennek megfelelően arra törekszik Zalaegerszeg vezetése, hogy ilyenkor harmóniát, ünnepi hangulatot csempésszen a rohanó hétköznapokba. Azt szeretnék, hogy igazán színes, lélekemelő legyen a forgatag, ezért idén minden korábbinál több fény, hangulatvilágítás és homlokzati fényfestés ölel majd körül bennünket.

Korábban, az Aranykapu elnevezésű program segítette ezt a célt, de hallva az idők szavát, évekkel ezelőtt a vállalkozókkal, kulturális intézményekkel, civilszervezetekkel egyetértésben úgy határozott a városvezetés, hogy megújítja, színesebbé teszi a rendezvényt, és gazdagabb tartalommal ruházza fel. Nem csak a neve változott meg, de új látványelemek tették még vonzóbbá a programfűzért, és időről időre bővül a feldíszített utcák, terek száma.

Az Egerszegi Advent „belakta” az egész belvárost.

Sajnos a koronavírus világjárvány miatt 2020 decemberében elmaradt a rendezvény, 2021-ben újra megszervezték, ám 2022-ben az európai energiaválság miatt kétséges volt a megrendezése. Szerencsére Zalaegerszeg a segítség, az összefogás és a jótékonyság városa, az önkormányzat szerényebb támogatását lelkes vállalkozások egészítették ki, így 2022-ben is volt Egerszegi Advent, igaz, szerényebb keretek között. Idén, 2023-ban azonban - miután az energiaválságot is sikeresen kezelték - minden eddiginél nagyobb szabású Egerszegi Advent várja a látogatókat, amelynek eseményeit ide kattintva lehet megtekinteni. A szervezést ezúttal is számos, 27 helyi vállalkozás segítette összesen több mint 12 millió forinttal.

Ez évben két új városi helyszín is bekapcsolódik a programkínálatába. A Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac, illetve a Vizslaparkban működő Piknik és annak környezete ugyancsak karácsonyi díszbe öltözik.

A Dísz téri karácsonyi vásár elrendezése teljesen megváltozik, a szökőkút fedett, fűtött terasszá válik a következő hetekre. A Városháza előtti zenélő óra a Kiskarácsony, Nagykarácsony dallamát játssza.

A Kossuth utcát, a Dísz teret, a város karácsonyfáját (mely november 27-én érkezik a Városháza elé), a környező fákat és a pavilonokat 2023-ban minden eddiginél több fényfüzér teszi ünnepélyessé. Homlokzati fényfestés és hangulatvilágítás lesz a Tudomány és Technika Házán, a szalagház oldalán és a Városházán is. Új dekorációs elemek teszik majd még hangulatosabbá a teret, így például az adventi hangulatban berendezett fotópont és az új világító selfie pont is, ahol varázslatos fotók készülhetnek majd családtagokkal, barátokkal.

Az igényes kivitelű kézműves portékákat, karácsonyi díszeket, ízletes ételeket, forralt bort, puncsot kínáló standok mellett a jégpálya az elmúlt években is sokak számára jelentett kellemes kikapcsolódást, igazi örömforrást. Szerencsére 2023-ban sem kell lemondani róla, emellett pedig idén körhinta is várja a kicsiket. A város karácsonyfájának szomszédságában, a karácsonyt megelőző napokban ezúttal is meglelik az érdeklődők az élő betlehemet.

Lesz Mikulás napi program, múltidéző adventi séta, koncert, szabadtéri kiállítás, workshop, emellett előadások gazdagítják az amúgy is tartalmas kínálatot.

A kereskedők a pavilonoknál december 24-én 13 óráig fogadják mindazokat, akik az utolsó pillanatra hagyták az ajándékvásárlást, esetleg a nézelődés közepette megéheztek, megszomjaztak. 

A teát, forralt bort ezúttal is ünnepi bögréből fogyaszthatják a látogatók, a csésze elvihető vagy akár visszaváltható. És, ha már forralt bor: az Egerszegi Advent legjobbnak tartott nedűjére interneten lehet majd szavazni.­

Remélhetőleg a tetszetős miliő, a kellemes, csodás fényekben fürdőző belváros mindenkit hozzásegít ahhoz, hogy igazán meghitt hangulatban teljen az advent, majd az ünnep is - mondta zárásképpen Balaicz Zoltán.

Az adventi program részletei: 

JÖVŐ HÉTFŐTŐL ÚJRA EGERSZEGI ADVENT ???? MINDEN EDDIGINÉL NAGYOBB RENDEZVÉNY ???? TÖBB FÉNY, TÖBB HELYSZÍN, TÖBB PROGRAM ???? RÉSZLETEK AZ ALÁBBIAKBAN ????

Fotó: zalaegerszeg.hu