A Magyar Cukrász Ipartestület keddi közleménye szerint az idén negyedik alkalommal hirdették meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára hagyományos diós és mákos, valamint ínyenc kategóriában.
A hagyományos diós kategóriában az aranyérmet Lengyel Gabriella (Édes Szelet cukrászda, Budapest) nyerte el. Az ezüstérmet Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest), a bronzérmet pedig Kara József Zoltánné (Erika Cukrászda, Kesztölc) kapta.
A hagyományos mákos kategóriában az aranyérmet Simon Andreának (Desszert Center, Gyomaendrőd) ítélték oda. Ezüstérmes lett Fazekasné Both Anikó (Both Cukrászda, Tolna), a bronzérmet Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest) kapta.
Az ezüstérmet Dezső Erika és Magyar Éva (Gerő Cukrászda, Nagykanizsa) Kelet Kincse elnevezésű bejglije, a bronzérmet pedig Borongics Anett (Süti Butik, Nagykanizsa) Földimogyorós füge-bejglije kapta.
A különböző kategóriákban is dobogós, legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest).
Mint a közleményben kiemelték, az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a szakemberek. Az idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörösáfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, "vilmoskörte vodka" és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között - olvasható a közleményben.
A versenymunkákat kategóriánként három tagú zsűri értékelte. A Magyar Cukrász Ipartestület népszerű szakmai versenyei - az Év fagylaltja és a Magyarország tortája versenyek - mellett az Év bejglije megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit - áll a közleményben.
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület