Deák Ferenc Téri vásár

November 24-én nyílik meg a Budapesti Karácsonyi Vásár és a Városháza Téli Élménypark, amelynek keretében a Deák Ferenc téren karácsonyi vásárral, a Városháza parkban pedig jégpályával várják a közönséget a szervezők.

November 24-től január 7-ig minden nap lehet majd korcsolyázni a Városháza parkban reggel 8 órától 20 óráig, míg csütörtöktől vasárnapig egy órával tovább, 21 óráig tartanak nyitva. A helyszínen a készlet erejéig korcsolyát is lehet majd kölcsönözni

- közölte a programokat szervező Budapest Brand nZrt. az MTI-vel.

A Deák Ferenc téri vásárban és a Városháza parkban hagyományos karácsonyi édességeket, ételeket és italokat, valamint magyar kézműves termékeket lehet majd kapni.

December 3-án, az első adventi vasárnapon közös gyertyagyújtás lesz a Városháza parkban, december 6-án pedig ugyanitt Mikulás ünnepséget is tartanak.

A Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz-akciója is kitelepül a Városháza parkba, ahol december 18-ig várják a hátrányos helyzetű, vagy nehéz körülmények között élő gyerekek részére a cipősdobozba csomagolt hasznos és kedves ajándéktárgyakat, játékokat.

Advent Bazilika

Ennél az időpontnál előbb, most péntzeken is lehetőség van már arra, hogy karcsányi hangulatba kerüljünk. Pénteken indul a budapesti karácsonyi vásár a Bazilika előtt.

Ahogy a szervezők írják, 2023-ban meglepetésekkel várja látogatóit a tavaly harmadszorra is Európa legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika.

A Szent István téren rendezett karácsonyi vásár nem csupán a magyar főváros, de az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye is egyben. A népszerű és kedvelt turisztikai célpont három alkalommal, 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is elnyerte az „Európa legjobb karácsonyi vására” címet. Az Advent Bazilika a tavalyi triplázáskor a legjobbak legjobbjának járó elismerés mellé ráadásul a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is elnyerte.

Az újdonságok sorában, adventi meglepetésként, a szervezők egy varázslatos multimédia-kiállítással is készülnek: látványos fényinstallációkkal megidézik az Alice Csodaországban bámulatos mesevilágát, amelybe belépve a látogatók elmerülhetnek a képzelet birodalmában.

Idén az Advent Bazilika utcazenei produkciói felköltöznek a magasba, a nagy hütte tetejére. Hetente négyszer lépnek színre az adventi hangulatot kiegészítő kulturális produkciók, hogy gospel, folk, jazz és funki stílusba csomagolt műsorukkal színesítsék a vásári forgatagot.

A hagyományhoz hűen, a vásár központi részében kap majd helyet a gyönyörűen feldíszített, 12 méter magas, monumentális karácsonyfa és itt várja a gyerekeket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással.

Sokak szerint a leglenyűgözőbb programelem, a Bazilika homlokzatára vetített fényfestés idén is elmaradhatatlan része lesz a vásárnak. A látogatók minden nap 17:30-tól fél óránként gyönyörködhetnek a 3D vetítésekben, a szünetekben pedig a rendezvény különleges szelfipontjáról a vállalkozókedvűek egyedi mintát varázsolhatnak a Bazilika homlokzatára, hogy aztán fotót készítsenek, és a szelfiautomata 48 nyelvből választható karácsonyi üzeneteinek valamelyikével kiegészítve posztolják a saját maguk által kreált, különleges alkotást.

Varázslatos élményt ígér az Advent Bazilika VR-szánja is, amelyet bárki kipróbálhat, hogy átélje, milyen a Mikulás mögött utazni.

Fotó: Facebook