Kölcsey Ferenc nevéről elsőre alighanem minden magyarnak a Himnusz jut eszébe. Több mint három évtizede, hogy január 22. bekerült a naptári ünnepek sorába a magyar kultúra napjaként, ugyanis – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc az 1823-as esztendő e napján tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Nekünk, magyaroknak minden nehéz helyzetben a kultúra volt az az elrugaszkodási pont, ahonnan sikerrel emelkedtünk fel. Ilyen pillanat volt a reformkor hajnala, a Himnusz születésének időpontja is. Manapság ismét nehéz időszakot élünk át, melyre 2019-ben, az utolsó békés és nyugodt évben nem számítottunk. Ma is azért vagyunk együtt, hiszen a kultúra, a közösség, az összetartozás a nehéz időkben támaszt, igazodást és stabilitást jelentenek számunkra.

– fogalmazott a Facebookon is visszanézhető ünnepi beszédében Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, aki Vigh László országgyűlési képviselővel – a hagyományokhoz híven – idén is elismeréseket adott át a város kulturális életében példamutatóan tevékenykedőknek.

Mivel decemberben nem tudta átvenni, ez alkalommal adták át dr. Szittyai Borbála belgyógyásznak, háziorvosnak a Zalaegerszegért Díjat, melyet példamutató szakmai, mecénási és állatvédő tevékenységéért ítélt oda a közgyűlés.

A város közművelődési intézményeinek munkatársai közül a múzeumi ágazatban Horváth Imre, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága műtárgyvédelmi osztályvezetője, a közművelődési ágazatban Pozvai Andrea, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház kulturális szervezője, a könyvtári ágazatban pedig Kereki Judit, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár József Attila Városi Tagkönyvtár olvasószolgálati csoportvezetője vehetett át elismerést.

Életmű Díjjal ismerték el Román Andrásné csipkekészítő tevékenységét, aki évtizedek óta ápolja és örökíti át generációról generációra a csipkeverés hagyományát, ezzel Zalaegerszeg hírnevét is öregbítve.

A Kultúra Mecénása Díjat, Szabolcs Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművésznek, a város díszpolgárának alkotását a Zalaispa Zrt. kapta. Az elismerést Bali József elnök-vezérigazgató vette át.

Az ünnepélyes perceket követően Ferencz Beatrix és Urbanics Márk, a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola két diákja, a zalaegerszegi Mátyás István zongora- és orgonaművész, a bécsi Zeneakadémia tanára, Tóth László zongoraművész, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem vezetője, valamint a Sándor János vezényelte Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar gondoskodott a közönség igényes szórakoztatásáról.

Fotók: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város