2015-ben az volt a célunk, hogy láthatóvá tegyük Székelyföld határait. Válaszul a közösségi igényre, már 2016-tól úgy hirdettük meg az eseményt, hogy Székelyföldön minden településen lobbanjanak fel az őrtüzek

- írja honlapján a Székely Nemzeti Tanács, amely októbert 29-ét a Székelyföld Autonómiájának Napjává nyilvánították.

Idén is felhívást tettek közzé, melyben arra kérik a csatlakozó településeket, hogy a kiáltványukat is olvassák fel tűzgyújtáskor. Ebben egyebek közt ez áll:

A régió lakosságának autonómiája azt jelenti, hogy a történelmi szülőföldjén levő többségi kollektivitás joga és tényleges képessége saját felelősségére és az illető népesség érdekében átvenni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását, a szubszidiaritás elvének megfelelően, és amely az állam és a kollektivitás között elhelyezkedő választott testülettel rendelkezik, az önigazgatás hatásköreit gyakorolja, illetve államhatósági jogosítványokkal is bír.

A levelet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke jegyzi. 

Potápi Árpád a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Tolna vármegyei Tevelen a helyi székelykör rendezvényén kijelentette:

Magyarország kiáll a székely autonómia mellett!

A politikus emlékeztetett, hogy a Székely Nemzeti Tanács 2015-ben döntött úgy, hogy október utolsó vasárnapja legyen a székely autonómia napja. A székely autonómia melletti kiállás jeleként vasárnap Magyarországon, valamint a Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján és Erdélyben is fellobbannak az őrtüzek.