Spanyolország Ukrajna segítségére siet

Spanyolország engedett az Európai Unió nyomásának, és ígéretet tett arra, hogy átad néhány Patriot rakétarendszert Ukrajnának, amely jelentős támogatást jelenthet Kijev számára a háborúban.

A Business Insider információi szerint Spanyolország hajlandó volt eleget tenni az uniós kérlelésnek, és így Ukrajna rendelkezésére bocsát néhány Patriot rakétarendszert. Svédországot és Görögországot is sürgetik, hogy kövessék a példát, míg Németország már korábban jelezte, hogy kész egy légvédelmi rendszert felajánlani Ukrajnának.

Madrid csak korlátozott számban tudja támogatni Ukrajnát, mivel összesen ötven Patriot egységük van, amelyek közül csak néhányat tudnak átadni. A spanyol kormányzati forrásokból származó információkat az El Pais tette közzé.

A spanyol kormány döntését Boris Pistorius német védelmi miniszter nyomására hozta meg, aki bírálta a spanyol és görög kabineteket, amiért nem nyújtanak elegendő segítséget Ukrajnának Patriot rakétarendszerek formájában. Pistorius kijelentette, hogy azok az országok, amelyeknek vannak nem keleti frontvonalon lévő Patriot rendszereik, könnyedén átengedhetnék ezeket.

A német miniszter kijelentéseire reagálva, amikor rákérdeztek, hogy Spanyolországra és Görögországra célzott-e, Pistorius megerősítette, hogy tárgyalások folynak velük, de nem érti, miért nem történt eddig segítségnyújtás.

Svédországot is nyomás alá helyezték a brüsszeli csúcstalálkozón, hogy adjon át légvédelmi rendszereket Ukrajnának. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint Svédországnak is meg kellene osztania a terheket, és ki kellene vinnie a rendszereket a laktanyáikból, ahol csak vészhelyzetben használják őket, és Ukrajnába kellene küldeniük, ahol háború folyik.

Németország már korábban felajánlotta egyik Patriot rendszerét Ukrajnának, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatot kért, és Kaja Kallas észt kormányfő szerint Európa tudja, hol találhatóak ezek a rendszerek, utalva többek között Franciaországra, Spanyolországra, Olaszországra és Svédországra.