Kína állítólagos amerikai választási beavatkozása és az orosz-ukrán konfliktus

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Kína megpróbálja befolyásolni a közelgő amerikai választásokat, és ezzel vitathatóan beavatkozik azokba.

Antony Blinken a CNN-nek adott interjúban, egy háromnapos kínai útja végén beszélt erről, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Vang Ki külügyminiszterrel is tárgyalt. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem fogadja el a választásokba való beavatkozást, és hogy a Biden-kormányzat aggodalmát fejezte ki a kínai támogatás miatt, amelyet Oroszország védelmi iparának nyújt, beleértve a tankok, lőszerek és páncélozott járművek gyártását segítő elektronikai, valamint kémiai termékeket és rakéták alkatrészeit is. Blinken emlékeztette a kínai vezetőket Joe Biden elnök korábbi üzenetére, miszerint ne avatkozzanak be a 2024-es amerikai elnökválasztásba.

„Általánosságban véve láttuk a befolyásolási és a vitatható beavatkozási kísérletek bizonyítékait, és biztosítani akarjuk, hogy ez a lehető leggyorsabban véget érjen” – mondta Blinken, hozzátéve, hogy a társadalmi megosztottság kihasználása különösen aggasztó.

Kína többször is kijelentette, hogy nem avatkozik be más országok belügyeibe, és ezt az álláspontot az amerikai választások kapcsán is fenntartja. Ennek ellenére más országokban, például Kanadában is vádolták már politikai beavatkozással.

Blinken a találkozón arra szólította fel Kínát, hogy állítsa le az Oroszországnak nyújtott támogatást. „Amit Kínának mondtunk, az a következő: megtesszük a már megtett lépéseket, és ha ez nem áll meg, akkor további lépéseket kell tennünk, és számítani lehet arra is, hogy más országok is megteszik” – mondta Blinken, aki a kínai külügyminiszternek és az elnöknek is felvetette ezt a kérdést.

Kína az ukrajnai háborúban hivatalosan semleges álláspontot képvisel, és békeközvetítőként kíván fellépni, bár a háború kezdete óta megerősítette kapcsolatait Oroszországgal. A BBC tudósítása szerint a kínai-amerikai tárgyalások hangulata nem volt jó, de értékelendő, hogy a jelenlegi helyzetben egyáltalán leültek tárgyalni. Vang Ji is arról beszélt, hogy bár stabil a kínai-amerikai kapcsolat, a „negatív tényezők továbbra is gyarapodnak”.

Órákkal a kínai-amerikai találkozó után Tajvan arról számolt be, hogy Kína huszonkét repülője közelítette meg a szigetet, a felük pedig át is lépte a tengeri demarkációs vonalat. Az amerikai kormány pedig bejelentette, hogy intézkedett 6 milliárd dollár értékű új katonai beszerzésről Ukrajna támogatására.

Az amerikai külügyminiszter védelmébe vette az amerikaiak tiltakozáshoz való jogát is, amikor a palesztinbarát tüntetésekről kérdezték, amelyek az elmúlt napokban az egyetemi kampuszokon zajlottak. Blinken elmondta, hogy a tiltakozások önmagukban nem antiszemiták, és hogy a demokráciákban, így az Egyesült Államokban is, fontos és védett a véleménynyilvánítás szabadsága.