Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő fülébe is eljutottak az október huszonharmadikai veszprémi beszéd passzusai, és nem is hagyta szó nélkül... Az uniós biztos egy Europe and Peace elnevezésű konferencián beszélt arról, hogy:

Senki sem kényszeríti Magyarországot arra, hogy az Európai Unió tagja legyen.

A diplomatát, Orbán Viktor miniszterelnök Veszprémben az 1956-os forradalom- és szabadságharc alkalmából elmondott ünnepi beszédéből kiragadott sorok zaklatták fel ilyenmód. A magyar kormányfő egy adott pillanatban párhuzamot vonva '56 és az aktuálpolitikai helyzetről azt mondta, van úgy, hogy a történelem ismétli önmagát. Majd így folytatta: 

"Szerencsére ami először tragédia volt, másodjára legfeljebb komédia. Szerencsére Brüsszel nem Moszkva. Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. Úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült, ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy akarunk. Ha nem akarunk, nem táncolunk. Az elvtársi kioktatás változatlan, csak most kondicionalitási eljárásnak hívják. Nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok nyugatról, ugyanoda és ugyanazokhoz. A nagy különbség az, hogy a Szovjetunió reménytelen volt, az Európai Unió még nem az. Igaz, hogy magára engedte a migrációt, igaz, hogy nem tudja kihúzni a lábát a háborúból, amelybe meggondolatlanul belelépett, az is igaz, hogy olyan vezetőkre bízta a sorsát, akik képtelenek megvédeni biztonságát, szabadságát és jólétét. Moszkva javíthatatlan volt, de Brüsszel és az Európai Unió még megjavítható, még lesznek európai választások, Európa még él, lélegzik, testében még dolgozik az életerő" - hangzott el Orbán Viktor beszédében.

Josep Borrell erre úgy reagált, hogy:

Őszintén szólva nem látok semmi hasonlóságot Budapest szovjet megszállása és abban ami az Európai Bizottság székhelyéül szolgáló Berlaymontban történik. Egy tankot sem láttam ott.

A konferencián más is megfeddte a magyar miniszterelnököt, Litvánia egykori külügyminisztere, Linas Linkevicius ugyanakkor utalt arra, hogy Orbán Viktor uralma alatt a modern Magyarország nem lehet többé az Európai Unió tagja.

Az EU-szerződések szerint nincs egyértelmű mechanizmus egy tagállam kizárására. Nincs mód arra, hogy a terrorizmust támogató államot eltávolítsák az ENSZ BT-ből. Azok, akik vezetik ezeket a testületeket, valószínűleg foglalkozniuk kell a majd problémával

- vélekedett Linkevicius.

fotó: Josep Borrell fb page