Sok almatermelő panaszkodik, hogy a sokévi átlagot sem érték el az idén, ennek oka az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb tavaszi hónapokban keresendő – írja a vg.hu.

Az országban 45 ezer hektáron, ebből Tolna vármegyében 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában –írja a teol.hu, hozzátéve, hogy az alma nagyon népszerű gyümölcsnek számít hazánkban.

Az előrejelzések az idei évben közepes, 450–550 ezer tonnás almatermést jósolnak. A Tolna vármegyei gazdák eltérően látják a helyzetet. Jobb termésre számítanak ott, ahol jól felszerelt a gazdaság és az ültetvény sem túl öreg, viszont ott, ahol ezt nem tudták megoldani, ott gyengébb lehet az idei szezon.

A felvásárlási árakból is lehet következtetni arra, hogy a boltokban drága lesz az alma, ami a téli hónapokban elérheti a 600-750 forintot is

– írja a lap. A termelési és tárolási költségek emelkedése miatt kevesebb alma került a tárolókba, és rekordmennyiséget dolgoztak fel lének és sűrítménynek.

Fotó: Gardenista