2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Csillaghullós éjjelünk lesz

frisshirek.hu | 2023. október 21. - 09:00
Csillaghullós éjjelünk lesz

Bár az augusztusi csillaghullást ismeri mindenki, de szerencsére több olyan alkalom is van, amikor sűrűbben is láthatjuk az atmoszférában felfénylő kozmikus porszemeket és kavicsokat.

Bár maga a Halley üstökös éppen a legtávolabb van, de a darabjaival hamarosan találkozhatunk hullócsillagok formájában - hívja fel a figyelmünket az Szmo. Ugyanis a csóvája maradványát évente kétszer keresztezi a Föld. Tavasszal ezt a csillagászok Éta Aquaridáknak nevezik, ősszel pedig Orionidáknak. Nem nehéz kitalálni, hogy arról a csillagképról kapta a nevét a jelenség, amely felől várható a csillaghullás.

Az Orionidák maximuma, ahogy általában minden évben, idén is október 22-ére esik. Ha szerencsések leszünk, és tiszta lesz az éjszakai égbolt, akkor a fényszennyezéstől távol eső területen óránként akár 10 hullócsillag is feltűnhet.

Különösen kedvez nekünk az a tény, hogy éjfélkor már a Hold sem lesz a horizont felett. Akit az októberi égbolt további jelenségei érdekelnek, a National Geographic oldalain még pár érdekességet megtalálhat.

Fotó: Köpönyeg