Öt égitest együttállása lesz látható a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor egy különleges csillagászati jelenség lesz megfigyelhető a keleti égbolton, amikor öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a látványos együttállás alkalmából rendhagyó hajnali programmal várják a látogatókat. Július 30-án a fogyó, 29 százalékos holdsarló 30 fokos magasságban lesz látható a keleti látóhatár felett, és megvilágítatlan oldalának szürke fénye is megfigyelhetővé válik. Egy kis távcsővel a Copernicus-kráter vagy a Longomontanus-kráter is megpillantható lesz. A Fiastyúk csillaghalmaza a holdsarlótól jobbra, két fokkal feljebb helyezkedik el, ködös foltként, de egy kézitávcsővel akár kéttucat csillaga is látható lesz.

A Mars, amely a holdsarló alatt öt fokkal fog elhelyezkedni, vöröses csillagként tűnik majd fel, állandó fénnyel világítva. A Mars korongja még igen apró, 5,8 ívmásodperces, így legalább 200x-os nagyítású távcsövet kell használni ahhoz, hogy a bolygó 89 százalékos fázisát, vagy a Mare Sirenum sötét tengerét meg lehessen pillantani. Az Aldebaran csillag, a Bika szemét kirajzoló vörös óriás, a Mars alatt hat fokkal lesz látható narancssárga fényével. A Jupiter, mint az együttállás legfényesebb égiteste, az Aldebarantól öt fokkal balra, fényes, fehér csillagként fog megjelenni, és 4 Galilei-holdja is láthatóvá válik egy kézitávcső segítségével.

Az Uránusz is csatlakozik a látványhoz, mint egy hatodik égitest, a Fiastyúktól 5,5 fokkal jobbra lefelé, zöldes színű, csillagszerű bolygóként. Azonban csak kétszázszoros nagyítású távcsővel látható bolygókorong alakúnak.

Augusztus 4-én és 5-én a Mars a Bika csillagkép felső szarvának csúcsára lép, és egy egyenlő szárú égi háromszöget alkot majd a Jupiterrel és az Aldebarannal. A Mars a Hyádok csillaghalmaz felső szárához csatlakozik majd, míg az Aldebaran az alsó szárán helyezkedik el, így a Bika feje úgy fog kinézni, mintha két vörös szeme lenne, a Jupiter pedig a két szarv közé szúródik be, fényes, fehéren tündöklő égitestként.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban a Budapest kupolában az óriási lencsés távcsővel a Holdat, a bolygókat és a kettőscsillagokat lehet majd több százszoros nagyításban megfigyelni. A tükrös távcső a csillaghalmazokról és az égi gázködök fodrairól, gyűrűiről készít különleges képeket. A Fiastyúk hét legfényesebb csillaga akár szabad szemmel is megfigyelhető lesz, a helyi távcsöveken keresztül pedig a halmaz mélyén lévő tucatnyi kékesfehér csillag is láthatóvá válik.

Az eseményen bemutatott objektumok az aktuális légköri viszonyoktól függően eltérhetnek az előre meghirdetettektől. Borult idő esetén a látogatók virtuális csillagképtúrán is részt vehetnek, ahol az égitestek olyan mélységeibe pillanthatnak be, amelyeket még a legnagyobb távcsővel sem lehetne látni. Részletes program a csillagvizsgáló honlapján érhető el.