Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden kitűzte az EP-választás és az önkormányzati választás időpontját. Az első alkalommal egy időben tartott választásokra június 9-én kerül sor – közölte a Sándor-palota.

A döntés formaság, hiszen az EP-választás időpontja már tavaly május óta ideje ismert, arról pedig 2022-ben döntött a kormánytöbbség, hogy takarékossági okokból a két választást mostantól egy időben rendezik meg. Az újonnan megválasztott polgármesterek és képviselő-testületek megbízatása ugyanakkor csak 2024. október 1-jével kezdődik majd – emlékeztet a bejelentés kapcsán a Telex.

A hivatalos kampányidőszak április 20-án, a szavazás napja előtti ötvenedik napon indul. Az utolsó ötven napban a jelöltek és szervezeteik teleplakátolhatják az országot, bizonyos keretek között ingyen hirdethetnek a médiában, és könnyebben lehet választási gyűléseket is szervezni.

Az ajánló íveket legkorábban április 20-án reggel vehetik fel a Nemzeti Választási Irodától a jelöltek és szervezetek, ekkor indul az aláírásgyűjtés.

Az EP-választáson a listaállításhoz legalább 20 ezer aláírást kell összegyűjteniük a pártoknak, és a listákat az ajánlásokkal együtt legkésőbb a szavazást megelőző harminchetedik napon, azaz május 3-ig kell leadniuk a Nemzeti Választási Bizottságnak.

Április 20-án kezdhetik gyűjteni az ajánlásokat az önkormányzati választás polgármester- és képviselőjelöltjei is.

A főpolgármester-jelöltnek minimum 5 ezer fővárosi választópolgár ajánlására van szüksége az induláshoz. Polgármesterjelölt pedig az lehet, akit a 10 000-nél kisebb lakosú településeken a választópolgárok legalább 3 százaléka, a 10  000-100 000 fős népességű telepüéseken 300 választópolgár, míg a 100 000-esnél nagyobb városokban legalább 500 választópolgár ajánl.

A képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon, május 6-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. A kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat ráérnek egy nappal később, május 7-ig leadni.

Az ajánlásokat a helyi választási irodák három napon belül ellenőrzik, és ha minden rendben van, akkor legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a jelölteket és listákat. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb május 11-én már pontos névsor lesz arról, hogy kik szerepelnek majd a szavazólapokon.

Fotó: MTI