Az önmegvalósító ember 14 tulajdonsága

Vajon megvannak bennünk az önkiteljesedéshez szükséges készségek? Carl Rogers pszichológus munkássága alapján Séllei Beatrix, egyetemi adjunktus összegyűjtötte azokat a tulajdonságokat, amelyek az önmegvalósító emberekre jellemzőek.

Az önkiteljesedés útján járó egyének képesek a helyzeteket objektíven szemlélni, pontosan és hatékonyan felmérve a valóságot maguk körül. Elfogadják magukat olyannak, amilyenek, és a meglévő erősségeiket fejlesztik tovább, nem pedig olyan képességeket próbálnak kifejleszteni magukban, amelyek nincsenek bennük. Mások erősségeit és gyengeségeit is elfogadó módon kezelik, reális elvárásokat támasztva velük szemben.

Az önmegvalósító személyek bátran hallgatnak a megérzéseikre, és képesek spontán, nem előre megtervezett irányokba is elindulni. Minden helyzetben a megoldást keresik, nem a probléma felelőseit vagy a külső tényezőket, hanem azt, hogy mit tudnak tenni a probléma megszüntetéséért. Nem várják mások érzelmi jóváhagyását, hanem önállóan és függetlenül hozzák meg a döntéseiket.

Kreativitásuk és leleményességük révén új megoldásokat találnak, és képesek a kereten kívül is gondolkodni, nyitottan fogadva mások friss meglátásait. Egységben és harmóniában érzik magukat a természettel, és azonosulnak az emberiséggel, érzik a helyüket a világban. Kapcsolataikban a minőséget részesítik előnyben a mennyiséggel szemben, mély kapcsolatokat ápolva kevés emberrel.

Olyan tevékenységeket végeznek, amelyeket örömmel csinálnak, és közben megélik a flow élményt, külső jutalom vagy elismerés nélkül. A humoruk filozofikus jellegű, és képesek elvonatkoztatni a külső társadalmi és kulturális keretektől, mivel jobban bíznak a saját belső iránytűjükben. Határozottságuk és erősségük révén tisztában vannak azzal, hogy mit szeretnének.

Séllei Beatrix pszichológus, egyetemi adjunktus által összegyűjtött tulajdonságokat Carl Rogers pszichológus munkássága inspirálta. A HVG Extra Pszichológia magazin legfrissebb számában bővebben is olvashatunk az önmegvalósítás témakörében.