Orbán Viktor elmondása szerint főleg azért, mert a másik 26 ország ragaszkodott a döntéséhez, ezért Magyarország úgy döntött, akkor ők menjenek a maguk útján. A miniszterelnök közölte, korábban meg szerette volna akadályozni, hogy az uniós vezetők napirendre vegyék a kérdést, de nem sikerült meggyőznie őket.

8 órán keresztül próbáltam meggyőzni őket arról, hogy ezt ne csinálják és ne is tűzzük napirendre Ukrajna csatlakozását. A döntés most időszerűtlen. De nem lehetett őket meggyőzni. Ez egy rossz formája a segítségnyújtásnak. Az egyik érvük az volt, hogy ők 26-an vannak, én pedig egyedül, de a döntő érvük az volt, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit, mert a végső szót a nemzeti parlamentek mondják majd ki, így a magyar parlament ezt le tudja szavazni

– mondta a kormányfő, aki szerint még 75 olyan alkalom lesz, amikor ezt Magyarország meg tudja állítani.

Én nem akartam ezt az ország lelkiismeretére venni. Azért hagytam el a termet, hogy csinálják egyedül

– tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor kitért az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatásra, amit - mint fogalmazott - már megvétózott jogsértésre hivatkozva.


A magyar kormány „a kéziféket be fogja húzni”, ha a magyar gazdák érdekeit kell megvédeni. Ez egy rossz döntés, ami Magyarország lelkiismeretét nem terheli és a folyamatot meg lehet állítani menet közben is

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

További rossz döntésnek nevezte, hogy a tagállamok közösen vegyenek fel hitelt Ukrajna támogatására.

A közös hitel kérdése esetében azonnali érdeksérelem merül fel, hiszen a magyaroknak kellene visszafizetni a kölcsönt

– jelentette ki.

A miniszterelnök szerint nem igaz az, hogy a magyar gazdaság nem tud külső támogatás nélkül működni. Bár uniós pénz nélkül is talpon tudunk maradni, és van hajlam Brüsszelben arra, hogy a hatalmukkal visszaéljenek - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán