Európai Bizottság: Huszonhárom irodaház eladása Brüsszelben

Brüsszelben egy jelentős ingatlantranzakció keretében az Európai Bizottság 23 irodaházat adott el, melynek értéke közel 900 millió euróra rúg. A tranzakció része egy belga állami projektnek, amelynek célja az európai negyed felújítása és a fővárosi integráció elősegítése.

A Szabadeurópa.hu beszámolója szerint a 23 ingatlan közül 21 található Brüsszel európai negyedében, és a belga állami befektetési alap (SFPIM) vásárolta meg őket. Az Európai Bizottság a közel 900 millió eurós bevételt az ingatlanállományának felújítására és új irodahelyiségek kialakítására fordítja, amelyekre a koronavírus-járvány után, a hibrid munkavégzési modellek miatt van szükség.

Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa hangsúlyozta, hogy a tranzakció összhangban áll az Európai Bizottság azon célkitűzésével, hogy 2030-ig az épületeik számát 50, a működéshez használt területet pedig 25 százalékkal csökkentsék. Emellett a tranzakció hozzájárul az európai negyed átalakításához is. Az Európai Bizottság jelenleg 66 irodaépületet tart számon Brüsszelben.

Ez az első alkalom, hogy az EU legnagyobb intézménye, amely közel harmincezer embert foglalkoztat, ingatlanok eladásával lép vissza a terjeszkedéstől. A SFPIM által megvásárolt ingatlanokat a következő két évben még visszabérli a Bizottság, amíg a tulajdonában maradó épületek felújítása meg nem történik.

A tranzakció nemcsak az Európai Bizottság működésében, hanem Brüsszel városában is változást hoz. Az európai negyed eddig részben elszigetelten fejlődött a város többi részétől, de a jövőben a Schuman körtér és környéke szerves részévé válik majd a fővárosnak.

A felújítás és átalakítás után a piacra kerülő ingatlanok lakásként, üzletként és a szolgáltatószektorban fognak funkcionálni, ami várhatóan megduplázza az európai negyedben élő családok számát. Az első új lakók és irodabérlők 2028-tól kezdhetik meg a beköltözést.