2023. október 20-án lezárult a tranzakció, hivatalosan is a Liberty Steelhez került a felszámolt Dunaferr - derül ki a felszámolóbiztos dolgozóknak küldött leveléből, amelyben az áll:

Tájékoztatom önöket, hogy a fenti megállapodásban rögzített tranzakció zárása 2023. október 20-án megtörtént. Ezt követően a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft teljes jogú tulajdonosa a Liberty Steel Central Europe Kft.

- írják a levélben.

Az Európai Unió még júliusban egyszerűsített fúziókontroll eljárásban vizsgálta a Dunaferr megvásárlását, majd azt döntésével jóvá is hagyta. A nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében korábban a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot - közölte akkor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

Ahogy arról korábban beszámolt lapunk is, a Dunaferr fizetésképtelenné vált, majd a felszámolási eljárásban a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot. Azonban az értékesítési folyamat lezárásához szükséges volt az Európai Bizottság jóváhagyása, a magyar kormány pedig a fúzió kontroll egyszerűsített eljárását kérte. A tulajdonosi jogok átadására kizárólag annak befejezését követően kerülhetett sor, amíg a teljes folyamat le nem zárul, a felszámoló biztos gyakorolta a tulajdonosi jogokat.

Novák Katalin köztársasági elnök október derekán a helyszínen, a dunaújvárosi vasműben ismerkedett meg a létesítmény majdani tulajdonosa, a Liberty Steel dekarbonizációs terveivel, miután a Dunaferr eladása megkapta az uniós zöld jelzést. 

A Liberty Steel Central Europe Kft. idén január 9-én jegyezték be Magyarországon, amelynek egyedüli tulajdonosa a szingapúri Liberty Steel Central Europe Holdings Pte. Ltd. Ezt a céget Szingapúrban 2022. december 22-én alapította Sanjeev Gupta, ő az egyedüli részvényes.

A CÉG ALAPTŐKÉJE 1 (AZAZ EGY) DOLLÁR.

A Liberty név amúgy nem csengett rosszul néhány évvel ezelőtt, hiszen Gupta hozta létre a Liberty Steel Group Holdings UK Ltd (LHG) brit ipari és fémipari vállalatot 1992-ben, amely jelentős szereplője az acéliparnak. Az indiai üzletember a cégcsoportot a GFG Alliance nevű holdingtársaságán keresztül irányítja.

A fenti két vállalathoz azonban semmi köze nincs a január 9-én bejegyzett egydolláros cégnek, vélhetően azért, mert azok súlyosan eladósodottak, és egyébként is komoly problémákkal küszködnek.

Azért az felettébb érdekes, hogy 1 dollár alaptőkéjű cégre "bízták" a nagymúltú Dunaferr működtetését.