Ha valaki járt már Barcelonában, a Barca stadionja mellett a Sagrada Família épülő templomát is tuti, hogy megnézte. Bár le merném fogadni, hogy sokan kimondottan amiatt látogattak el a katalán fővárosba. 

A székesegyház munkálatait még 1882-ben kezdték el Antoni Gaudi tervei alapján, de az építészzseni 1926-ban egy villamosbalesetben életét vesztette. Innentől az építkezés is kisebb-nagyobb nyugvópontokra jutott, ráadásul a spanyol polgárháborúban felgyújtották és lerombolták a félkész épület egy részét. A tervek alapján azonban ismét nekikezdtek az építésének, és a félkész templom 2006-ra már Spanyolország leglátogatottabb idegenforgalmi látnivalója lett: évente 2 és félmillió turista keresi fel.  

Saját közösségi oldaluk szerint a következő napokban befejezhetik a Sagrada Família négy melléktornyát, ami azt jelenti, hogy már csak a központi, fő torony munkálatai maradnak hátra. A melléktornyok az Újszövetség négy evangélistáját, Mátét, Jánost, Márkot és Lukácsot szimbolizálják. Ezek a tornyok veszik körül a Sagrada Família központi és egyben legmagasabb tornyát, amelyet Jézusnak szentelnek majd. 

A kivitelezők azért is kapcsoltak rá, mert a munkálatokat 2026-ig szeretnék befejezni, hogyl Gaudi halálának 100. évfordulójára a székesegyház elnyerje teljes pompáját. Ha kész lesz, ez lesz a világ legnagyobb ilyen egyházi építménye.

EN_Today the final sculptural piece was put on the tower of the Evangelist Matthew, represented by a human figure, and work will continue tomorrow, crowning the tower of the Evangelist John with the figure of the eagle
More information: https://t.co/jDBcfcnhu2 pic.twitter.com/AqsnzUhle7

— La Sagrada Família (@sagradafamilia) September 27, 2023