„Kérjük, vegyék le rólunk ezt a szégyent!” - nyílt levélben követelik Balog Zoltán leváltását a református hívek

Egy nyílt levélben tíz református értelmiségi, köztük egy kirúgott kántor, követeli Balog Zoltán leváltását püspöki tisztségéből, akit a kegyelmi botrány miatt sokszor felvetett alkalmasságáról nem terveznek tárgyalni a Magyarországi Református Egyház Zsinatának tavaszi ülésszakán.

A levél írói szerint Balog püspök cselekedetei az állam és egyház közötti egészségtelen beavatkozás és összefonódás megtestesülése, és az egyház avatkozott be az állam működésébe, amikor Balog püspökként és zsinati elnökként járta ki K. Endre kegyelmét. A levélben kifejtik, hogy Balog püspök magatartása rossz hírét keltette az egyháznak, viszálykodást és közössége megosztottságát eredményezte.

A tiltakozók szerint Balog Zoltán püspök egy személyben testesíti meg az egyház politikai kiszolgáltatottságát, és a tisztségét világi hatalmával és az anyagi előnyök kecsegtetésével szerezte meg. A levélben azt is megjegyzik, hogy a kegyelmi ügy kirobbanása óta minden nap szégyenkeznek amiatt, hogy az általa vezetett egyház tagjai, és ezért követelik, hogy "vegyék le rólunk ezt a szégyent" azzal, hogy megfosztják Balogot a püspöki tisztségétől.

A levélben említett reformátusok eljárást is kezdeményeznek Balog Zoltán ellen a Zsinati Bíróságnál, és követelik leváltását. A levél írói szerint a Balog-ügy, ha az érintettek nem ébrednek fel, évekre velük marad, és továbbra is mindenki úgy táncol, ahogy Balog püspök fütyül.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának tavaszi ülésszakát április 24-25. napokon tartják, ahol új zsinati elnököt választanak, miután Balog Zoltán lemondott erről a tisztségéről. Balog Zoltán elismerte, hogy közben járt K. Endre ügyében, de a Magyar Református Egyház zsinatának elnökségéről nem mondott le azonnal, sőt egy esperes-gondnoki értekezlet után arról számolt be, hogy a megjelentek 86 százaléka a maradására szavazott. Az egyházon belüli óriási felháborodás hatására viszont néhány nappal később jelentette be, hogy távozik a testület éléről.

A nyílt levélben szereplő információk szerint az új zsinati elnök Balog korábbi nyilatkozata szerint eddigi helyettese, Pásztor Dániel lett volna, de a legújabb tervek szerint már Steinbach dunántúli püspökről hallani a Zsinat lelkészi elnökeként. A levél aláírói között ott van Vargha Anikó, korábbi tököli kántor, akit azután távolítottak el, miután a Facebookon kritizálta Balog Zoltánt.

A tíz kezdeményező korábban indított petícióját már ezren aláírták, emellett korábban feljelentették Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon is. A beadványban jelezték az egyház vezetőinek, hogy a zsinati törvények alapján le kellett volna mondania Balog Zoltánnak.

Balog Zoltán idén februárban azért mondott le a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, mert kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét.

Az egykori miniszter azonban csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta, ráadásul semmilyen magyarázattal nem szolgált azóta sem, hogy mégis mire alapozta „támogatását”. Balog azzal is kiváltotta sokak haragját, hogy úgy érezte, hogy kizárólag az egyházától kell bocsánatot kérnie, de kritikusai szerint inkább az áldozatoktól kellett volna.

Korábban az is kiderült, hogy a Magyar Református Egyház idén nem tartja meg a református egységnapot. „Erről azért is döntött közösen, teljes egyetértésben a Kárpát-medencei református egyházkerületek tíz püspöke és tíz főgondnoka, hogy testvéri együttlétünk és egyik legjelentősebb rendezvényünk ne válhasson a jelenlegi felfokozott hangulat áldozatává vagy politikai haszonszerzés eszközévé” – állt akkor az egyház indoklásában.