Gyurcsány Ferenc élesen bírálta a Fidesz egyházzal kapcsolatos törvényjavaslatát

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, közösségi oldalán fejtette ki véleményét a Fidesz egyházi személyekre vonatkozó törvényjavaslatáról, amely szerint a papoknak nem kellene jelenteniük a gyónás során tudomásukra jutott gyermekbántalmazási eseteket.

A volt miniszterelnök szerint a javaslat a katolikus egyházat teszi tönkre, nem pedig azokat, akiket gyakran vádolnak az egyházak politikai okokból történő kritizálásával. Gyurcsány Ferenc posztjában kifejtette, hogy a törvény módosítása lehetővé tenné a papok számára, hogy titkolózhassanak a gyermekbántalmazási ügyekben, még akkor is, ha a bűncselekményről gyónási titkot érintően szerzett tudomást.

A politikus felháborodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a törvényjavaslat szerinte Jézus tanításainak ellentmond. Gyurcsány Ferenc több retorikus kérdést is felvetett, például hogy vajon a gyerekek szexuális bántalmazása része lehet-e a jézusi szeretetnek, vagy hogy a bűnös rejtegetése elfogadható-e.

A DK elnöke hangsúlyozta, hogy semmilyen bűncselekmény eltitkolása nem lehet része a gyónási titoknak, és hogy az egyháznak az ártatlanságot kell védenie, nem pedig a bűnt. Gyurcsány Ferenc szerint, amíg a katolikus papok a szexuális bántalmazókat védik, addig komolyan meg kell fontolni, hogy a gyerekeket a papok közelébe engedjék-e.

A bejegyzésében a volt miniszterelnök azt is megemlítette, hogy nem meglepő, hogy két évtized alatt megfeleződött a katolikusok száma, mivel sokan menekülnek az egyház politikai szerepvállalása és a földi javak iránti túlzott vágy miatt. Gyurcsány Ferenc szerint az egyházat olyanná tették, hogy többen menekülnek, mint ahányan érkeznek, és ez a hit nélküli, az egyházat politikai ügynökké becstelenítő, a földi javakat harácsoló, üres vallásos buzgalmukat fenyegető ostorcsapásként közszemlére tévők műve.