A házasság valódi ellenségei: válás és családon belüli erőszak

Magyarországon a keresztény családmodell a politikai diskurzus egyik központi eleme, amely a hagyományos családideál mellett a válás és a családon belüli erőszak tabusítását is magával hozza. A valós problémák, mint a családi krízisek és az egyházi abúzusok, azonban sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a család intézményére, mint a gyakran emlegetett "genderpropaganda".

Az elmúlt időszakban a "keresztény család" fogalma vált meghatározóvá, amely egy merev szerepmodellt sugall, ahol a férfi a családfenntartó, a nő a gondoskodó, a gyerekek pedig engedelmesek. A Telex és a Szemlélek közös cikksorozatában a család és az egyház kapcsolatát, valamint az egyházi abúzusokat vizsgálják, amelyekről a magyar katolikus egyház ritkán nyilatkozik.

A család intézményét évszázados beidegződések és szemet hunyások terhelik, és a társadalomnak, valamint az egyházaknak is felelősségük van ebben. A "kegyelmi botrány" kapcsán Balog Zoltán, a református egyház vezetője, ártatlannak nyilvánított egy olyan intézményvezetőt, aki gyermekek molesztálásának eltussolásában vett részt.

A családon belüli erőszak esetén az egyházi szereplők gyakran felelősséghárító válaszokat adnak, miközben az érintettek gyakran éppen az egyházi közösségekhez fordulnak segítségért. A válás tabuja és a megfelelő tudás hiánya nehezíti a problémák kezelését az egyházakban.

A házasság biblikus és teológiai háttere összetett, az Ószövetségben található példák gyakran ellentmondanak a mai családmodelleknek, és az Újszövetség inkább a házasság tartalmával foglalkozik. A katolikus egyházban a házasság szentség, míg a protestáns egyházakban nem az, és az emberi méltóság sérülhet házasságon belül is.

A keresztény család definíciója sok kérdést vet fel, és nem csak a hagyományos családmodell jöhet létre keresztény közegben. A patriarchális családmodell a neoprotestáns amerikai felekezetekben virágzik, és a testi fenyítés mellett nem szólhat vallásos érv.

A válások és a házasság válsága komoly problémát jelentenek a keresztény egyházakban, ahol a szexuális kisebbségek váltak a házasság ellenségeivé a narratívában. A házasságok minőségének javítása és a tudatos párválasztás erősítése lenne a cél, ehhez azonban több tudásra és kommunikációra, valamint a családon belüli szerepek újragondolására van szükség.