Tarr Zoltán: Nem „magyarpétereztem” össze az egyházat, de pert fontolgatok

A református lelkész, Tarr Zoltán szerint az egyház érdekében és védelmében szólalt fel több százezer ember előtt, és nem hirtelen felindulásból adott hangot véleményének.

Tarr Zoltán, aki a Népszava című lapnak nyilatkozott, hangsúlyozta, hogy a szombati tüntetésen elmondott beszédével nem a meggondolatlanság vezérelte, hanem az egyház iránti aggodalom. A református egyház működését bírálta, és Balog Zoltánt, a kegyelmi botrányban érintett személyt szólította fel, hogy mondjon le püspöki tisztségéről.

A lelkész szerint beszéde lehetett az oka annak, hogy hétfőn azonnali hatállyal kirúgták állami technológiai cégnél betöltött munkahelyéről. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója kérdőre vonta Tarrt, hogy miért kellene a kormánynak megbíznia valakiben, aki meg akarja buktatni őket, és a parlamentben arról beszélt, hogy aggódik Magyar Péter barátnőjéért, valamint elmondta, hogy szerinte a fideszes szavazók nem bizonytalanodtak el az utóbbi időben. Tarr Zoltán a 444.hu-nak és a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy munkaügyi per indítását fontolgatja kirúgása miatt, mivel több ügyvéd és munkajogász is felhívta a figyelmét arra, hogy az indoklás hiánya nem ad szabadkártyát a munkaadóknak, és az azonnali hatályú felmondás jogát nem lehet például megtorlásképpen vagy az egyenlő bánásmód követelményébe ütköző módon gyakorolni.

Tarr Zoltán kiemelte, hogy nem lehet mindig csendben maradni és félni, és bár tisztában volt a kiállásának lehetséges következményeivel, mégis fontosnak érezte, hogy szót emeljen. Hozzátette, hogy érdemi válasz nélkül maradtak azok a levelek, amelyekben személyes találkozót kért Balog Zoltántól.

A református lelkész beszédét követően sok pozitív visszajelzést kapott, és sokan hálásak voltak neki, hogy bocsánatot kért a bicskei áldozatoktól. Azonban a "huszonnégyek" körében, akik korábban Balog távozását sürgető nyilatkozatot adtak ki, megoszlottak a vélemények arról, hogy Tarr megszólalása mennyire helyezte politikai kontextusba az eseményeket.

Tarr Zoltán végül leszögezte, hogy nem volt célja az egyház megosztása, és hozzátéve, hogy Magyar Péter is úgy véli, a református egyházban történtek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek más területeken is kiálljanak a képmutatás és a félrevezetés ellen. Tarr volt az is, aki ingyen átadta egyesületét Magyarnak, és bár korábban arról beszélt, hogy nem készül politikai szerepre, de szavazna Magyarra, Magyar kirúgása után felkérte Tarrt, hogy legyen a még megalakulás előtt álló pártjának EP-képviselőjelöltje. Tarr Zoltán a Válasz Online-nak adott interjújában elmondta, hogy Magyar Pétert nem ő kereste meg, egy közös ismerősük hozta össze őket, de a kegyelmi ügy volt a közös pont. „Már elhatároztuk a megszüntetését, amikor kiderült, hogy Magyar Péternek egyesületre van szüksége. A neve is nagyon jó volt: Legyél a változás! Abban maradtunk, hogy mivel nekünk úgysincs épp tervünk vele, átadjuk neki” – mondta Tarr Zoltán a lapnak.

Tarr Zoltán azóta ismertebbé vált a szombati demonstráción elmondott beszéde után, és bár hétfőn kirúgták állami állásából, kedden Magyar Péter felkérte, hogy szerepeljen a leendő pártja EP-listáján. A lelkész elmondta, hogy át kell gondolnia, vállalja-e a listás helyet, és hogy az események olyan gyorsan pörögnek, hogy nem volt ideje érdemben beszélni Magyarral a politikai jövőképről. Tarr hangsúlyozta, hogy politikai szerepre nem készül, de nem zárja ki, hogy a helyzet megváltozása esetén felül kell vizsgálnia álláspontját. A lelkész szerint az egyházának segíteni akar a megtisztulásban, és nem tervezi, hogy alternatív református egyházat hozzon létre. Tarr még a próbaidejét töltötte a munkahelyén, amikor elbocsátották, de arról nem volt tudomása, hogy ilyen esetben is érdemes a bírósághoz fordulni. „Általános tévhit, hogy próbaidő alatt a munkaadó indoklás nélküli felmondása egyben azt is jelenti, hogy bármilyen indokból felmondhat a munkavállalónak, és nem kell erről számot adnia még a bíróságnak sem” – magyarázta Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság sajtósa.

Pottyondy Edina humorista közösségi oldalán kifejtette, hogy a jelenlegi helyzetben nincs lelkiereje viccelődni, és kritikusan szólalt meg a Magyar Péter-jelenséggel és Tarr Zoltán kirúgásával kapcsolatban. Az influenszer szerint a Magyar Péterhez való elfogult viszonyulás és a Tarr Zoltán kirúgása olyan módszereket idéz, amelyeket inkább Oroszországban szokás alkalmazni.

A Magyar Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa közleményében kifejezte, hogy az elmúlt hetek közéleti megnyilvánulásai, köztük Tarr Zoltán felszólalása, méltatlanok az egyházhoz és a tisztességes közéleti vitákhoz. Az egyház vezetői az őket megillető tiszteletet és méltányosságot kérik számon, és arra hívják az embereket, hogy segítsenek az egyház megújulásában.