Volán-sofőrök sztrájkja körvonalazódik a tűrhetetlen munkakörülmények miatt

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) részleges munkabeszüntetést helyez kilátásba a Volánnál, ha nem javulnak a munkakörülmények, különösen a hőség miatt kialakult helyzet miatt.

A Volánbusz sofőrjei számára a nyári hőség különösen megterhelő, mivel több helyen, például Keszthelyen, nem biztosított a védőital, és a klímaberendezések is elromlottak. Dobi István, a SZAKSZ elnöke szerint a problémák az ország számos pontján jellemzőek, például Debrecenben és Tatabányán sem működnek a pihenőhelyiségek klímái, és vannak telephelyek, ahol két hónap alatt sem sikerült a berendezést megjavítani.

A Volánbusz statisztikái szerint az autóbuszok többsége, 83,8 százaléka rendelkezik klímaberendezéssel, mégis előfordul, hogy a sofőrök hőségben védőital nélkül maradnak, és a pihenőhelyiségekben is elromlottak a klímák. Dobi István elmondása szerint a karbantartások elmaradása a kiadáscsökkentési törekvésekkel és a központosított döntéshozatali folyamatokkal hozható összefüggésbe, ami miatt gyors beavatkozásokat sem lehet már elérni, és több nap vagy hét is lehet az átfutási idő.

A SZAKSZ szeptemberben fog dönteni arról, hogy szervezzenek-e nagyobb létszámú, 800-1000 fős demonstrációt, hogy felhívják a figyelmet a munkakörülmények javításának sürgősségére. Dobi István szerint, ha az autóbuszvezető úgy ítéli meg, hogy a kánikula olyan terhelést jelent számára, ami veszélyezteti a biztonságos munkavégzést, akkor a részleges munkabeszüntetést fog javasolni. A Volánbusz kommunikációs osztályát megkeresték a témában, válaszukat követően frissítik a cikket.