Újabb eljárás a Balázsék ellen

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ismét eljárást indított a Rádió 1 ellen a "Balázsék" című műsor egyik júniusi adása miatt, amelyben szexuális tartalmú viccelődés hangzott el.

A Médiatanács a június 11-i adásban elhangzottak miatt határozott az eljárás megindításáról, mivel úgy ítélték meg, hogy a reggel 6 óra 3 perckor kezdődő műsorban elhangzottak nem feleltek meg a korhatár kategóriának. Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc és Ráskó Eszter beszélgetése során előkerült egy szexuális tartalmú vicc, amely a hatóság szerint a 12 helyett a 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni a műsort. A hatóság szerint az elhangzottak kedvezőtlenül befolyásolhatták a védendő korosztály személyiségfejlődését. A médiaszolgáltató a műsort a III. korhatári kategóriában tette közzé, azonban a hatóság szerint a IV. korhatári kategóriába kellett volna sorolni és csak 21 órát követően közzétenni.

A Médiatanács korábban is indított már eljárást a műsorral szemben, többek között májusban 800 ezer forintos büntetést szabott ki rasszista viccelődés miatt. Július elején pedig közölték, hogy a tavaly szeptember 19-én, október 26-án és november 29-én közzétett adások szintén áthágták a korhatár-besorolás korlátait.

A hatóság további médiaszolgáltatók ellen is eljárást indított, többek között a TV2 és az M1 műsorszámai kapcsán is vizsgálódik, politikai reklámok közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezések vélelmezett megsértése miatt. Emellett a Spirit FM médiaszolgáltatás ellen is eljárás indult, mivel a hatóság szerint a médiaszolgáltató nem tett eleget a hatósági szerződésben rögzített vállalásainak: túl kevés volt a közszolgálati jellegű tartalom és a hírműsorszám, és túl nagy volt a zenei művek aránya.

Az NMHH a Super TV2 televízióadón május 19-én sugárzott “Beverly Hills-i zsaru 2.” című műsorszám kapcsán is vizsgálódik, mivel a médiaszolgáltató tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott jelöléssel adta le a műsorszámot, azonban az a Nemzeti Filmiroda besorolása és hatósági ellenőrzés szerint is a tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott, IV. korhatár-kategóriába tartozik, így csak 21 óra és 5 óra között lehetett volna közzétenni. A hatóság a vizsgálatot követően értesítette a román társhatóságot (CNA) a vélelmezett jogsértésről és felkérte azt a szükséges intézkedések megtételére.

Ezzel szemben az NMHH nem indít eljárást az RTL-t üzemeltető M-RTL Zrt.-vel szemben, akik június 15-én 15 óra 9 perckor tették közzé az Európai vakáció című filmet. A bejelentő szerint a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” besorolás nem megfelelő, ám a műsor az ezt takaró III.-as kategóriába tartozik a Hatóság szerint, így nem történt jogsértés.