Kőkeményen lecsapott a Nébih, több álőstermelő is pórul járt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyári őstermelői célellenőrzése során több jogsértést tárt fel, és eljárásokat indított. Budapesten és hat vidéki településen összesen 32 őstermelőt vizsgáltak, melyek közül 10 esetben indult eljárás.

A Nébih munkatársai adminisztratív, piaci és termőhelyi ellenőrzéseket végeztek, ahol nem saját termesztésből származó vagy nyilvántartásba nem bejelentett termékek értékesítésével kapcsolatos jogsértésekre is bukkantak. Az ellenőrzések során a termékek nyilvántartásbeli státuszát, az árusító személy jogosultságát, valamint azt is ellenőrizték, hogy az őstermelők ténylegesen saját termesztésű termékeket értékesítenek-e.

A vizsgálatok során helyszíni ellenőrzésekre is sor került, melyek eredményeként azonosították azokat az őstermelőket, akik nem megfelelően jártak el, és ezzel hátrányosan érintették a jogkövető versenytársaikat. A Nébih intézkedései között szerepel az érintett termelők eltiltása az őstermelői tevékenységtől, valamint összesen mintegy egymillió forint bírság kiszabása.

A leggyakoribb jogsértés az volt, hogy az őstermelők nem rögzítették megfelelően a nyilvántartásban a felvásárolt termékeket, és emellett növekszik az álőstermelők száma is. A nyári szezonális ellenőrzés augusztus 15-ig tart, és kiterjed fesztiválokra, vendéglátóhelyekre, táborokra, a street food létesítményekre és strandbüfékre is. A hatóságok különös figyelmet fordítanak olyan termékekre, mint a grillsajtok, növényvédő szerek, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint élőállat-szállítmányok.