Bosszúállás és zsarolás - Magyar politikusok reakciói az Európai Bizottság döntésére

Az Európai Bizottság döntése, miszerint bojkottálni fogja a magyar EU-elnökséget, heves reakciókat váltott ki a magyar politikai életben. A magyar politikusok szerint ez a lépés politikai zsarolás része és ellentétes az európai együttműködés szellemével.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint az Európai Bizottság döntése Ursula von der Leyen bizottsági elnök választási kampányának része. Gál hangsúlyozta, hogy az uniós intézményeket gyakran használják politikai zsarolásra és nyomásgyakorlásra, különösen Magyarország ellen, ami elfogadhatatlan és szembemegy az európai együttműködés lényegével.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy véli, hogy a magyar uniós elnökség bojkottjával Magyarország békemissziója miatt állnak bosszút. Az államtitkár szerint a baloldali és liberális elit, az Európai Néppárttal együttműködve, újra megalkotta a "háborúpárti koalíciót", és a jelenlegi bizottsági elnök újraválasztására készülnek, miközben az emberek változást szeretnének, de a "háborúpárti Brüsszel" továbbra is nyomást gyakorol azokra, akik a békéért dolgoznak.

Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter, Facebook-reagálásában kiemelte, hogy az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége továbbra is együttműködésre törekszik valamennyi tagállammal és intézménnyel. A miniszter szerint a tagállamok és az intézmények közös európai kihívásokra közös válaszokat kell, hogy keressenek, ami minden tagállam és intézmény feladata és felelőssége. Bóka felvetette a kérdést, hogy vajon ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik-e.