Az El Niño jelenség súlyosbodó hatásai

Az El Niño éghajlati jelenség jelentős hatást gyakorolt a Föld klímájára az elmúlt évben, és a jövőben még erőteljesebben befolyásolhatja a klímaváltozást. A 24.hu szerint a jelenség egyre markánsabb következményeire kell felkészülnünk, mivel a következő időszakokban egyre melegebb időjárást hozhatnak.

Az El Niño, amely az Egyenlítő mentén, a Csendes-óceán középső és keleti részén okoz melegebb tengerfelszíni hőmérsékleteket, 2-7 évente ismétlődik, és hatásai világszerte érezhetők. A Geophysical Research Letters szaklapban megjelent kutatás szerint a jövőbeni extrém El Niño események során hatalmas mennyiségű hő szabadulhat ki a légkörbe, amely jelenleg az óceánok mélyebb rétegeiben rejtőzik.

Ez a folyamat a klímaváltozás szinte visszafordíthatatlanná válásához vezethet. Éghajlati modellek alapján az ENSO (El Niño-Southern Oscillation) változásához akár több mint egy évszázad, sőt 200 év is szükséges lehet a normál állapot visszaállításához. A fordulópontot egy 3,7 fokos globális hőmérséklet-emelkedés jelentheti, ami aggodalomra ad okot, tekintettel arra, hogy a másfél fokos vízválasztó határt már elérhettük, és egyes modellek szerint az évszázad végére akár 2,9 fokos emelkedés is lehetséges. Ha elérnénk a 3,7 fokot, a jelenleg szélsőségesnek ítélt El Niño időszakok az átlagos időjárási viszonyokká válhatnak.