Példátlan lépést tett Varga Mihály

Magyarország saját költségvetéséből finanszírozza a közös uniós határ védelmét, amely költségek majdnem kéthavi nyugdíjkiadást fedeznének – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek.

Varga Mihály szerint Magyarország vállalja az Európai Unió határvédelmének terheit, amelyek jelentős költségeket rónak a magyar államháztartásra. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar határvédelmi kiadások összege kétszerese annak, mint amit egy év alatt családi adó- és járulékkedvezményre fordít az állam (370 milliárd forint), vagy más példával élve, közel kéthavi nyugdíjkiadást fedezne. A magyar határvédelmi kiadások elenyészőek az uniós költségvetés méretéhez képest, és Brüsszelnek napirendre kellene vennie a határvédelem költségeit.

A Schengeni övezethez történő csatlakozás óta Magyarország köteles védeni az EU külső határait, és az elmúlt 9 évben 1 millió illegális határátlépést akadályozott meg. Az Európai Unió azonban csak csekély mértékben, 8 milliárd forinttal járult hozzá a költségekhez, amelyek 2015 óta meghaladják az 1,8 milliárd eurót (700 milliárd forintot), ennek alig több mint 1 százalékát fizette az Európai Unió.

Varga Mihály kiemelte, hogy az Európai Bizottság nem tett érdemi lépéseket az ügyben, ezért ő maga levélben kereste meg a költségvetési biztost, Johannes Hahnt, aki pozitívan reagált, de a megbeszélt határlátogatás helyett végül lemondta a találkozót. Hahn felvetette, hogy inkább a magyar EU-elnökség prioritásairól szeretne tárgyalni, mire a pénzügyminiszter jelezte, hogy lehet ez apropó, de az eredeti témához ragaszkodnak, mire Hahn lemondta a találkozót. A levélváltás kezdetben pozitív hangvételű volt és úgy alakult, hogy az év első felében sor kerül a találkozóra, a biztos azonban azóta folyamatosan visszakozik.

Magyarország fizeti meg annak az árát, hogy az Európai Unión belül ne legyen szükség határvédelemre, mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy ez sérti a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elvét. A pénzügyminiszter szerint a helyzet nem csak igazságtalan, de komoly teher is a magyar államháztartásnak. Varga úgy fogalmazott: "migránskvóta helyett határvédelmi kvóta szükséges, és nem 80 milliárdos büntetés, hanem 700 milliárd forintos költségtérítés jár Magyarországnak".

Az Európai Bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot a menekültügyi jogszabályok megsértése miatt, amely tovább súlyosbítja a helyzetet.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a V4-ek közös állásfoglalása érvényben van, és Magyarország uniós soros elnöksége alatt felmerülhet a határvédelmi költségek kérdése az ECOFIN üléseken. Az őszi ECOFIN-ülések alkalmával is felmerülhet a határvédelmi költségek kérdése a V4-ek korábbi, a költségek finanszírozására tett, mai napig érvényes javaslata alapján.