Pokoli hőség Magyarországon

Több mint 100 éves melegrekord dőlt meg Magyarországon, amint az Időkép is beszámolt róla.

A Magyarországot jelenleg sújtó hőhullám során nap mint nap új hőmérsékleti csúcsokat jegyeznek fel. A vasárnapi adatok szerint egy 1908 óta fennálló rekordot sikerült megdönteni. Az Időkép adatai alapján ez a jelentős melegrekord most került átírásra, és a friss adatok szerint 100 éve nem volt még olyan meleg, július 14-én, mint az idei vasárnap.

A HungaroMet által mért, de még nem hitelesített értékek szerint Körösszakálon a hőmérők 41 fokot mutattak, míg Lőkösházán és Orosházán 39,8 fokot regisztráltak. Ezek az értékek felülmúlják az 1908. július 14-én Egerben mért 39 fokos eddigi rekordot. Az Időkép érzékelői délen, délkeleten rengeteg állomáson rögzített 40-41 fokos csúcsokat, a legmelegebbet Kötegyánon mérték, ott 41,5 fok volt. A vasárnapi hőmérsékleti adatok még drámaibbak: Körösszakálon 116 éves melegrekord dőlt meg, ahol a hőmérskélet elérte a 41 fokot, ezzel megdöntve az 1908-ban Egerben mért 39 fokos rekordot.

A héten hasonló forróságra lehet számítani: kedden délkeleten akár 41 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, ami közelíti, sőt akár meg is döntheti Magyarország abszolút hőmérsékleti rekordját, amely 41,9 fok volt 2007-ben Kiskunhalason. Emellett a legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt vasárnap: Szegeden csak 27 fokig „hűlt le” a levegő.

A hét második felében lehet némi enyhülés, csapadék továbbra is csak szórványos helyen várható. Zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések társulhatnak, de emellett jégeső is előfordulhat, ezek azonban nagyobb eséllyel a Dunántúl délkeleti felén, valamint a Duna-Tisza közén alakulhatnak ki, de alapvetően az ország egész területén kánikula lesz − közölte előrejelzésében a Hungaromet.

A mai időjárásról és a várható hűsítő záporokról további részleteket a Blikk cikkében találhatnak az érdeklődők. A HungaroMet elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt, amelyek környezetében viharos széllökés, jégeső (2 cm körüli, keleten esetleg egy-egy helyen 2-3 cm körüli vagy alatti), intenzív csapadék (15-25 mm) előfordulhat.