Katonák iskolába vezénylésével kapcsolatos tiltakozás

A Szülői Hang civil szervezet kiáltványban fejezi ki tiltakozását a katonák iskolákba történő vezénylésével kapcsolatban, melyet eddig 2732 ember írta alá.

A Szülői Hang szerint a katonák iskolákba vezénylése nem megfelelő megoldás a pedagógushiány problémájára. A szülőket tömörítő csoport kiemeli, hogy a gyermekekkel olyan személyek foglalkozhatnak, akik nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, és az iskolai környezetben nem a katonai szemlélet dominanciájára, hanem empátiára, rugalmasságra és hozzáértésre van szükség.

A kormány által júniusban benyújtott és gyorsított eljárásban elfogadott törvény értelmében 55 év feletti katonák átvezényelhetők a tankerületekbe, és a tankerületnek kell gondoskodnia a szükséges képzésről, még ha az illetőnek nincs is megfelelő végzettsége.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett vitairatból kiderül, hogy a magyar pedagógustársadalom helyzete kritikus, hiszen az állam több mint tíz éven át nem törődött kellőképpen a tanárokkal. A béremelések ellenére is a magyar pedagógusok fizetése az Európai Unióban a legalacsonyabbak közé tartozik, és Magyarország GDP-arányosan a legkevesebbet fordítja az oktatásra. Jelenleg körülbelül 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

: (Forrás: article-1)